dilluns, 30 de novembre de 2015

JOC DE TAULA DE L`ANTIGA XINA


        EL Jaciment
Els arquèolegs han trobat  les restes d´un antic joc de taula , inclós un donat i rajoles decorades d`un joc que feia 1500 que no es jugava a la Xina. Es creu que les tombes van ser construïdes per
l`aristocràcia de l`estat de Qi que va ser conquerit per el primer emperador de Xina Qin Shi Huangdi el 221 abans de Crist.

En un eix de la tomba els científics han trobat el que es creu que sçon les restes que podria ser un dels lladres que va saquejar la tomba.  Els daus van ser trobats juntament amb peces de joc (20) i un joc de rajola trencat estaven en una fossa que conté objectes funeraris.Aquesta es troba a Qingzhou a la provincia de Shandong al sur de Beijing  i la datació es de fa 2300 anys.

El dau te 14 cares , fet de dents d´naimals  dos de les cares estan en blanc, mentres que les altres contenen números de 1 al 6 amb cada número que apareix dues vegades en els daus.

Els arquèolegs creun que el joc es deia "Bo" també conegut com "Liubo" amb unes regles incertes i que en un poema escrit fa 2200 anys pe run home que es deia SongYu es pot donar una idea.

"Després amb el dau de bambu i peces de joc d`ivori de joc de Liu Bo es comença es prenen costats avançen junts agudament amanecen entre si peces es kinged i el marcador es va duplicar crits de
"Cinc blanca" van sorgur.
http://www.livescience.com/52806-tomb-ancient-board-game-photos.html

http://www.livescience.com/52808-ancient-board-game-found-in-china-tomb.html