dissabte, 10 de novembre del 2012

EL VOLCÀ SANTORINI


                         Interferograma del 3 de març al 28 de desembre


              Limits sobre la localització i el volum del magma introduït a sota




                     Desplaçaments horizontals de Santorini entre 1955 i 2011 de triangulació i dades GPS




                     Activitat sismica recent





                    Santorini
        

                 Mapa de Santorini (Thera) Grècia


El volca Santorini (Illa de Thera-Grecia) que va destruir en l`explosió i el seu tsunami la part nord de Creta i va afectar a  la cultura Minoica presenta dos tipus eruptius diferents : petites erupcions efusives que passen sovint i contrueixen doms de lava i escuts mentres que les grans erupcions volcàniques són poc frecunets a intervals de 10000-30000 anys .
Tot dos tipus d`erupcio es pensava que s`incuven en una càmbra magmàtica superfícial que es càrrega continuament per petits lots de massa fossa injectada a la cambra des de baix.
No obstant això el treball petrologic suggereix que al menys el 15% del material expulsat durant l`explosio de l`epoca Minoica va arribar a la cambra de magma abans de 100 anys de la seva erupcio.
Aqui s`utilitza l' interferometria de radar per satel.lit (INSAR) i el sistema de posicionament global (GPS) els mesuraments de deformació de la superfície de Santorini per demostrar que 10-20milions de m3 de magma (minerals i roques fosses) s´han ficat sota el volca des del gener del 2011.
Aquest volum es equivalent del 10-50% dels volums de gravats formadores de l`erupció de la copula .
Les observacions dels cientifics indiquen que si el Santorini es troba en una fase explosiva o formació de copula , la seva càmbra magmàtica superficial es càrrega episodicament per lots alts fluxs de magma .Les durades d`aquests esdeveniments són curts en comporació amb els periodes intermedis de repós i la seva temporització es controla per la dinàmica de dipòsits de magma mes profundes.


www.nature.com/ngeo/journal/vaop/ncurrent/full/ngeo1562.html


www.nature.com/earth           9 setembre


http://en.wikipedia.org/wiki/Santorini

                                                                                        


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada