dissabte, 3 de novembre del 2012

L`ATLÀNTIC NORD I EL CLIMA










                Estudi a Groenlandia entre el 2001 i 2004

             Compostos fortos polars i l`impacte en la superficie




El clima a la regio de l`artic i del nord-oest d`Europa es veu fortament afectat per l`oscilació de l`Atlàntic Nord (NAO) , la manera dominant de variabilitat atmosfèrica a latitud mitjanes de l`Atlàntic Nord .
L`index NAO es un indicador de la circulació atmosfèrica i els patrons del clima: quan l`index es positiu , Europa i l`est dels USA son suaus i humits  , mentres que Groenlàndia i el nord del Canada son secs i freds.
Un index negatiu s`associa amb el patró invers .La reconstrucció de les NAO s´han liimitat als 900 anys , en aquest estudi son 5200 anys estudiats.S`estudiant els sediments del sud de Groenlàndia i vincular els resultats a una reconstrucció  actual de l`index NAO dels anells dels arbres i espeleotemes .
Usant la relació entre els dos registres , trobem que al voltant de 4500 anys i 650 anys enrere a la fi de l`Holoce Maxim termic i el començament de l`edat de gel , respectivament la NAO en general va canviar de positiu a variable amb condicions intermitents negatives .
Suggereix l`estudi que la variablitat de l`estat dominant de la NAO tendeix a coincidir amb els grans canvis en el clima de l` hemisferi nord .No obstant això , l`inici de l`anomalia climàtica medieval no es va associar amb canvis notables en la NAO


Estudi a carrec de Jasper Olsen , N John Anderson & Mads F.Knudsen

http://www.nature.com/ngeo/journal/vaop/ncurrent/full/ngeo1589.html  23 setembre



L`estratosfera es conecta al clima troposferic i al clima .En particular els esdeveniments extrems de la circulació estratosfèrica se sap que exerceixen una retroalimentació dinamica a la troposfera.
No obstant això no està clar si l`estat de l`estratosfera afecta a l`oceà i la seva circulació
En aquest estudi s`avaluan les dades oceonagràfiques del reanalisi i es trobar que durant els ultims 30 anys , l´estratosfera i la circulació termohalina de l`Atlàntic van experimentar variacions de baixa freqüéncia que són similars  entre si .L`ús de models  climàtics demostra que aquesta similitud es consistent amb l`hipotesi que la variacions en les seqüències d`anomalies de circulació estratòsferica juntament amb la persistència d`anomalies individuals afecten significativament l`Oceà Atlàntic nord .
El seu analisi identifica una font previament desconeguda per la variablitat climàtica Decadal i suggereixen que les simulacions de les capes profundes de l`atmosfera i l`oceà són necessaris per les prediccions realistes sobre el clima.

Estudi fet per Thomas Reichler , Kim Jonsu , Elisa Manzini& Jurgen Kroger

http://www.nature.com/ngeo/journal/vaop/ncurrent/full/ngeo1586.html     23 setembre


 L`oceà Atlàntic s´ha suggerit com un factor important de la variabilitat en el clima europeo en escales temporals decennals , pero l`importancia d`aquesta influència no ha estat del tot clara en part a causa de les dificultats en la separacio de l`influencia de l`oceà atlàntic des de altres contribucions per exemple en la zona tropical de l` oceà Pacífic i l`estratosfera .
En aquest estudi s´analitzan quatre conjunts de dades derivats de les observacions per demostrar que durant la decada del 1990 es va produir un canvi substancional en el clima europeu cap a un model caracteritzat per estius anormalment humits al nord d´Europa , mentres que al sud d`Europa van ser calents i secs , aquests canvis van ser relacionats amb l`escalfament de l`Atlàntic nord, l`última vegada d`aquest estrat va ser el 1950 , mentres hi hagi aquest escalfament hi haura anomalies al clima.

Estudi fet per Rowan T Sutton & Buwen Dong (Universitat de Reading-UK)

http://www.nature.com/ngeo/journal/vaop/ncurrent/full/ngeo1595.html 7 Octubre


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada