dijous, 28 de febrer del 2013

EL NIÑO I LA NIÑA

 


Sequera a Paraguai amb el fenomen de La Niña


                 Inundacions a Bolivia durant El Niño


 
 El Niño
 
 
                   
 
                                                                                La Niña

               

 

             




Els fenomens d`El Niño (Càlid) i el de la Niña (Fred) es coneixen des de fa mil.lenis , però encara hi ha estudis que descubreixen coses noves , un estudi recent afirma que el esdeveniment d´el Niño /Oscil.lació del sud pot afectar a les conques tropicals a través de teleconnexions. Per cont
ra l`evidència creixent suggereix que la variabilitat de la temperatura a l`Oceà Atlàntic també pot influir en la variabilitat Enos .
On identifiquen una teleconnexió subtropical  on l`escalfament de la primavera a l`Atlàntic nord tropical pot induir un baix nivell de flux ciclònic atmosferic en l`oceà Pacifíc oriental que al seu torn produeix un flux anticiclònic de baix nivell sobre el Pacifíc occidental durant els mesos següents .
Aquest fluix genera vents de l`est cap a l`oest del Pacifíc ecuatorial que refreden el Pacifíc ecuatorial i pot desencadenar un episodi de la Niña a l`hivern següent.
Es suggereix que les anomalies de la temperatura a l`Atlàntic nord tropical podria ajudar a predir el desenvulopament de diferents esdevediments de El Niño.

El Niño és un fenomen meterolòlogic que afecta a l`Oceà Pacifíc provocant estralls a Amèrica, Australia i Indonèsia i a nivell mundial. El nom d´El Niño es degut a quan els pescadors del Perú van veure que les corrents fredes d´Humboldt s´escalfaven quan era per èpoques nadalenques anan els peixos anaven cap al sud degut a la corrent calida del golf de Guayaquil .
En condicions normals en la costa de Xile-Perú la corrent freda provoqui poques pluges i fa que els vents alisis que van de est cap a l`oest es desplacin cap a Australia o el sudasiàtic provoques pluges .
Durant el Niño els vents alisis deixen de bufar la màxima temperatura marina  es desplaça cap al sistema de les costes de Xile I Perù provoquen pluges , en lloc la temperatura minima marina es desplaça cap a Australia i el el sud d`Àsia provoquen sequeres , provoquen l`augment de la pressió atmosferica  a Àsia i Oceania i la dismunició de la pressió atmosferica a Àmerica del Sud , això es un interval de sis mesos de juny a novembre , això va seguit del fenomen de La Niña o sigui temperatures més fredes i poca pluja a Amèrica i temperatures calides i pluja a Àsia i Oceania .

Hi ha estudis que afirman que el fenomen de El Niño provoca Guerres , concretament entre el 1950 i el 2004 una cinquena part van ser provocades per aquest fenomen , ja que hi ha un augment de temperatures i sequeres,  i afectar a l`agricultura i a la ramaderia , provocant un shock econòmic aquest estudi va sortir a la revista Nature al 2012



Aquest estudi ha estat publicat a la revista Nature el 6 de gener del 2013 i són els seus autors :
Yoo-Geun Han, Jong-Seong Kug, Jong- Yeon Parc & Fei-Fei Jin


http://www.nature.com/ngeo/journal/vaop/ncurrent/full/ngeo1686.html


http://www.oar.noaa.gov/climate/t_elnino.html


http://ca.wikipedia.org/wiki/El_Niño

http://es.wikipedia.org/wiki/El_Niño

http://en.wikipedia.org/wiki/El_Niño-Southern_Oscillation












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada