dijous, 19 de setembre del 2013

LAKE VOSTOK I HODGSON (ANTARCTIC)

        Lake Vostok
       

             Lake Hodgson


         Alexander Island (Lake Hogdson)

                                        Llac Vostok
















Al centre de l`Antàrtida sota l`estació rusa Vostok (L`est en rus) , a la vora del Pol Sud hi ha una gran llac de 14000 Km2 el llac Vostok. Va ser descobert el 1974, i ara es visible gràcies els satèl.lits artificials. Però no es veu per les persones està ocult sota una capa compacte gairebé de quatre kilometres de gel  L`aigua està liquida per efecte de la pressió de la gran massa de gel que té damunt, i segurament per la posible activitat geotérmica , i això que la temperatura es de -3º o 26,6 F i una pressió hidrostàtica mitjana de 400 bar.

  L`aigua ha estat aïllada durant 15 milions d`anys , es per tant un ecosistema de propietats úniques , hi ha moltes preguntes , Quins microbis poden viure en un llac que està a una profunditat que no arriba la llum ? Que passarà quan es perfori tot el gel, sortirà l`aigua a pressió contaminant l`aigua amb els microbis de la superficie? Hi ha tants bacteris i virus com els llacs i oceans?

En aquest capa de gel hi ha tres zones, la primera es de una capa de 3310 metres (per glacera) que es un rellotge paleoclimàtic, de la Terra dels últims 420000 anys (abans de les quatre glaciacions del quaternari tardà ), la segona entre 3310 i 3539 metres de profunditat (Gel de transició) que presenta deformacions coma conseqüència de movimients de lliscament d`unes capes sobre les altres.
La tercera la capa de sota dels 3539 metres d`uns 200 metres (Zona d`acreció dinámica) on hi ha un equilibri entre desgel i congelació entre la superfície del llac i la capa de gel per damunt

Els cientifícs russos van perforar el 1998 van arribar a una profunditat de 3623 metres van aturar-se per perill de contaminació de llac, el 2007 es va arribar a 80 metres per sobre el llac.
El febrero del 2012 la perforació van arribar el llac i va agafar mostres , encara que no se sap que l`aigua gelada fos del llac, el gener del 2013 s´ha tret de mostres de més avall per asegurar-se de que era el llac . A les mostres s´han trobat diferents tipus de microrganismes que están actius però que no es multipliquen o fan molt lentament . Les baixes temperaturas no son obstacles pre aquests microrganismes que s´adapten a nivel molecular i fisiològic .


Els estudis sobre el Llac Hodgson de les universitats de Northumbria i Edinburgh i del British Antarctic Survey han trobat vida de fa gairebé 100000 anys, concretament bacteris extrèmofils,
El llac va ser cobert per més de 400 metres de gel al final de l`ultima edat de gel , amb una coberta prima de 3-4 metres de gel, les parts del gel s`estan fonen per l`augment de temperatures




http://www.vilaweb.cat/noticia/4135114/20130723/finestra-passat-cas-llac-vostok.html

http://www.antarctica.ac.uk

http://ca.wikipedia.org/wiki/Llac_Vostok

http://es.wikipedia.org/wiki/Lago_Vostok

http://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Vostok

http://www.aari.nw.ru

http://www.aari.nw.ru/projects/Antarctic/stations/vostok/vostok_en.html





































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada