divendres, 17 d’abril de 2015

ELS IBERS


                Moderns ibers  Ilergetes (Lleida)
                          Reconstrucció de La fortalesa dels Vilars d`Arbeca (Lleida) Ilirgetes           Muralles d`Ullatret (Girona) Indigetes vivien unes 6000 persones


            Poblat ibèric del Castell a Palamós (Girona) Indigetes


            L`Esquerda (Barcelona)

 
Turo de Ca´n Olive (Cerdanyola del Vallès) Laietans


                  Reconstrucció de Puig Castellar (Laietans)


          Vista al mar (Barcelona)


        Vista cap al Vallès

        Muralla autentica del poblat ibèric de Puig Castellar a Santa Coloma de Gramanet (Barcelona)
        Fotos fetes per mi


               Excavació de la universitat de Barcelona del jaciment (Fossat) de Valls (Tarragona)
            Reconstrucció a Calafell -Tarragona- (Les Teixoneres o Alorda Park)             Poblat de les Teixenores o Alorda Park en l`època dels ibers estava a la vora del mar
             (Cossetans)


        Castellet de Banyoles (Tivissa-Tarragona) Ilercavons


          Jaciments ibers a Catalunya de nord a sud          Alfabet ibèric.el seu llenguatge podía semblar-se al basc


             Els Ibers entarravem ala seus morts i els incineraven


Els Ibers van ser uns pobles que van viure a Catalunya fa 2600-2000 anys i que va acabar amb la romanització dels ibers.

Els principals pobles ibèrics de Catalunya de nord a sud eran:


- Sordons: Vivien a l`actual Roselló, les seves principals ciutats eran lliberis i Ruscino

- Arenosins: Estaven a l`actual vall d´Aran , van lluitar contra Annibal

- Andosins: El seu nom poyser que vingui del basc Handia (Gran), vivien al que es ara Andorra.
es coneixen alguns llocs com Roc de l`Oral (Encamp).

- Ceretans: Ocupaven l`actual Cerdanya, i en general de la vall del Segre, la seva principal ciutat era Julia Lybica (Llivia), eran uns mestres en adobar el pernil

- Castel.lans? : Segons Claudio Ptolomeo a la Geographica del segle II vivien entre la Garrotxa i el Rippollès .

- Bergistans: Ocupaven  l´actual comarca del Bergueda, una ciutat podía ser Castrum Bergium, (Berga) van lluitar contra els cartiginesos d`Annibal i els romans del cònsol Marc Porci Cató Censori.

- Ausetans: Ocupaven uns 2000 Km2 , el que seria la comarca d`Osona i una part de la Selva, els seus principals jaciments són L´Esquerda (Roda de Ter) i Turo de Montgrós (Brull).

- Laietans: Habitaven la costa de Barcelona del Tordera fins al sud del Llobregat i els dos Valles.
Les seves principals ciuatats era Barkeno i després Laie a Barcelona que dóna nom al poble, Baitolo (Badalona) , Egara (Terrassa), Ilturo (Mataro) o el poblat de Cabrera de mar , Blanda (Blanes).
Jaciments com Puig Castellar (Santa Coloma de Gramenet) , Ca´n Oliver (Cerdanyola del Vallès),
o Turo d´en Bosca (Badalona) o Les Maleses (Sant Fost de Campsentelles-Montcada i Reixac).

- Lacetans: Eran a la Catalunya central en el su nucli al Bages actual amb part de l`Anoia i del Solsonès . Foren sotmesos per el cònsol Cató el 195 abans de Crist. Algunes poblacions eran Bacasis (Manresa) Iepsus (Igualada), Ceresus (Santa Coloma de Queralt) , Setelsis (Solsona), Udura (Cardona). o Telobis (Martorell).

- Ilergetes: Eran un poble ibèric que estava segurmant des de l`edat de bronce , el seu principal territorio era Lleida, i una part d`Osca , ocupaven les riques conques del riu Segre, Cinca, i l`Alcanadre . La seva ciutat principal era Atanagrum ,la seva ubicació es desconeix, també era imprtant Ilerda o Iltirda la ciutat més important al nord de Sagunt .
Era una societat molt jerarquitzada amb caràcter militar i un rei per damunt, van tenir aliançes amb es romans i cartigenesos mñes en aquests últims,  després de la revolta dels seus cabdills Indibil i Mandibil la seva força va quedar reduïda , ja no es van afegir a la darrera revolta contra els romans el 197 abans de Crist.

- Cossetans: Aquest poble havitava el camp de Tarragona, i sud de Barcelona,  la ciutat més coneguda era Cissa o Cesse a la vora de Tarragona, cap al sud., on es van acunyar monedes. A la vora d`aquest lloc Gneu Corneli Escipió va guanyar al cartiginès Hannó  a l`any 218 abans de crist. El principal jaciment es Les Toixeneres o Alorda Park (Calafell) , Olerdola o Darro (Vilanova i la Geltru).

- Ilercavons: Havitaven el sud de Tarragona i nord de Castelló sent el Ebre el seu centre comercial més important , les seves ciutats principala eran Ibera (Amposta o Sant Carles de Ràpita) .
Els jaciment més importants són Castellet de Banyoles (Tivissa) un dels més importants de Catalunya o La Moleta del Remei (Alcanar).

El últim descobrimet de restes ibèriques ha estat a Valls on alumnes d`arqueologia de la universitat de Barcelona han excavat un fossat de l`època de la segona guerra púnica (218-202) abans de Crist.http://ca.wikipedia.org/wiki/Període_iber_a_Catalunya

http://www.mac.cat/Rutes/Ruta-dels-Ibers

http://www.ibers.cat/indexeng.html

http://www.archaeologynewsnetwork.blogspot.com.es/2015/01/2200-year-old-iberian-moat-found-in.html


http://www.youtube.com/watch?v=WecFtLpIC-s   La Fortalesa dels Vilars d`Arbeca