dilluns, 13 d’abril del 2015

ICE SHELF OF ANTARCTICA













Les plataformes de gel són peces grans i planes de gel units a les glaceres , aquestes flueixen cap a l`oceà i suren llarg en extemsions de llengua. Les plataformes de gel, les glaceres ajuden d`ancoratge al retenir el gel en streaming.
Per si soles les plataformes de del no fan augmenten el nivel de mar, quan es fonen . Però el col.lapse d´una platafoma de gel que estava frenant per accelarar caient més gel a l`oceà i l`accelaració de la pujada del nivel del amr

Segons un estudi de l`estudiant graduat de la universitat de San Diego , Fernando Paolo, la plataforma de gel de l`Antàrtida podía desapereixer en un segle,  sobte tot a la a l`Antàrtida de l`oest en els mars d´Admunsen i Bellinghausen on han perdut un 18% del seu gruix en les ultimes decàdes , la contracciño més dràmatica va ser al mar de Bellinghausen que va perdre una mitjana de gel de 36 metres d´alçada (118 peus) .

A l`est de l`Antàrtida el gel tenia la compensació de que el gel que perdia es guanyava , no obstant aquest estudi afirma que des de el 2003 el gel no ha aumentat.
En general les plataformes de gel van perdre poc gel entre 1994 i 2003 uns 25 kilòmetres cùbics o unes 6 milles cubiques per any, segons Paolo la perdre de gel de l`Antartida Occidental es va compensar per el gunay de l`Antartida oriental.

Però aquest nombre va augmentar considerablement entre 2003 i 2012 amb un increment del 70% de pèrdua del volum de gel a l`Antartida Occidental i una petita pèrduda de volum a l`est d`Antártida entre 2003 i 2012 l`Antartida Occidental va perdre 74 Km quilòmetres cúbics (310 Km3).

L`accelaració de la pèrdua de la plataforma de gel es deu a les corrents oceàniques càlides  que han envaït les capes de gel de l`Antartida occidental fonen des de baix va dir Fernando Paolo

Curiosament aquest mes de setembre ha hagut un record d`extensió de gel al mar amb 5 milons de Km2 , sumant el continent 19 milions de Km2, es creu que l`aigua dolça fa congelar més rapidament l`aigua i a millor l`aire fred que congela el mar






http://www.livescience.com/50282-antarctica-ice-shelves-rapidly-thinning.html




















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada