divendres, 8 de juny del 2012

EL NIVELL DEL MAR PUJARÀ MENYS?











Un nou estudi redueix la pujada del nivell dels mars encara que els experts no es posen d`acord.
Les projeccions oscilen el 2100 entre un metre o sis metres , els investigadors sempre han anat  a les Bermudes i les Bahames .En localitzar els penya-segats i esculls del  period càlid de fa 400000 anys .
Aquest nou estudi reflexa que els mars es van elevar entre 6 i 13 metres (20-43 ft) un terc menys de les estimacions previes , però igualment bastant .
Els experts opinen que durant aquell temps que els bloc de gel de Groenlandia i el bloc de l^Oest de l`Antartida es van trencar en aquell moment però no la major part de l´Antartida .
El nivell del mar ha aumentat des de 1880 20 cm , en l`actualitat està aumentant 2cm (0,8 ft) impulsat per l´expansió tèrmica dels oceans i la fusió de les glaceres i capes de gel de Groènlandia i l´Antartida occidental.
En el seu informe més recent el grup intergovernamental estima que els mars poden elevar-se fins a dos metres a l`any 2100 , encara que aquesta xifra podria augmentar depenent de la quantitat de fosa de gel polar i quatitat d`emissions de gassos d`efecte hivernacle.
Les Nacions Unides estimen que un augment 2.5 metres del nivell del mar n´hi hauria prou per inundar la zona on viuen 17 milions de persones només a Bangla Desh.
El 1999 en un estudi del professor Paul Hearty de la universitat de Carolina del Nord  publicat a la revista "Geology" va estimar que el mar va augmentar 22m (70ft) .
El 2007 el científic Gary McMurtry de la universitat de Hawaii va afrimar una nova teoria que va ser públicada a la revista "Sedimentary Geology" en què un tsunami general pel megacolapso d´ un volcà de les illes Canàries hauria creat la nova linia de plenamar.
Segons el co-autor de l`estudi Jerry Mitrovica de la universitat de Harvard les Bermudes i les Bahames no són una mesura pristina dels volums de gel que es van fondre en el passat , perquè estan inflüides per l`edat de gel .El nou estudi s´infereix que les grans capes de gel de Groènlandia i l`oest Antàrtic si es van ensorrar en aquell moment pero que la major capa de gel de l`Antàrtida Oriental va ser insignificant .Avui dia tant Groènlandia com com l`Antàrtida Occidental estant perdent massa en un món qie s´escalfa , però les senyals a l`Antàrtida Oriental són menys clares .
La directora de l`estudi Maureen Raymo de la universitat de Columbia (NY) afirma que aquest estudi ajuda a mostrar que el col.lapse catastrófic que produiria el gel de l`Antartida Oriental no és una amenaça avui en dia "No obstant cal preocupar-se de Groènlandia i l`Antàrtida Occidental.



http://www.nature.com/        (Març 2012)

http://www.ldeo.columbia.edu/

www.ldeo.columbia.edu/user/raymo






 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada