dilluns, 18 de març del 2013

SUPERVOLCANS

 Erupció ficticia del Volcà Yellowstone


El gruix del cendra


Una erupció no només afectaria els Estats Units sinò que al món sencer



Caldera de Yellowstone








  Campi Flegrei (Itàlia)




 Erupció del  volcà Oruanui del llac Taupo






Lake Taupo amb la Caldera del volcà (New Zealand)



Caldera del supervolcà Aira (Sud del Japò)




 Erupció de fa 75000 anys i el llac Toba


 Volcà i el llac Toba (Indonèsia)




A totes les tipologies de volcans cal unir la de "Super Volcans"




Fa 100000 anys un troç del volcà Mauna Loa va lliscar cap al mar llançant una onada tan gran com
la Torre Eiffel de París pels vessants d`una illa propera. Aquesta no es un fenomen aillat en els últims 40000 anys s´han vist almenys deu ensorrements gegants que han llançat 100 km3 a l`Oceà Atlàntic .

Això pot passar ara o dins de10000 anys el gener del 2013 es va reunir el Fòrum econòmic mundial va publicar el seu informe de riscos globals 2013 amb col.laboració amb Nature ,hi ha molts cataclismes , des de els supervolcans , mega-tsunamis, tormentes solars , asteroides o raigs X, o un assessi silenciós els fongs que poden provocar fam al món.


Pel que fa als supervolcans la Terra darrerament hi ha una gran activitat , en els últims 13,5 milions d´anys ha hagut 19 erupcions gegants llençant 1000km3 de roca prou per cubrir un continent sencer en un pocs centimetresde cendra i empenyer al planeta a un hivern nuclear.

Una de les erupcions més recents va ser fa 74000 anys a Toba al nord de Sumatra a Indonèsia va ser un esdeveniment catrastòfic que alguns cientifícs el culpen de l`inici de l`edat de gel i va fer que la població al món fos d`aproximadament unes 10000 persones. Una estimació afirma que hi ha una probabilitat d`un 1% d´una super-erupció en els propers 460 anys-7200 anys.


Els més jove dels quatre supervolcans són Toba (Indonèsia) Campi Flegrei (Nàpols-Itàlia) , Yellowstone (Wyoming-USA) , Long Valley (California) i Taupo (Nova Zelanda).

Els quatre sistemes estan sent motoritzats per mar de fons i els eixams sismics (grups de petits terratrèmols que poden indicar moviment de magma) però com diu Shan de Silva un volcanaleg  es pot aconseguir hores de dies i mesos per davant.

Els científics estan perforant el Campi Flegrei un cràter que té 13 Km de diametre i on està la ciutat de Nàpols , des de 1969 la terra aumentat 3, 5 m i es vol saber si es vapor d´aigua subterrània o un grup de magma , per això s´està perforant 3Km , encara que hi ha alguns científics que no esten d`acord perquè pot prodiur terretrèmols i explosions.

Els científics creun que el 10-30% de sota de Yellowstone és liquid per sota del 50% es pensava que eran necessaries per una super-erupció.No obstant això les bosses de magma poden provocar erupcions diverses 2500 vegades més gran que la del Mont Saint Helens .


Aquest estudi ha estat realitzat per Nicola Jones i publicat a la revista Nature el 8 de gener del 2013.




http://www.nature.com/news/planetary-disasters-it-could-happen-one-night-1.12174


http://en.wikipedia.org/wiki/Supervolcano

http://ca.wikipedia.org/wiki/Supervolcà

http://es.wikipedia.org/wiki/Supervolcán

http://fr.wikipedia.org/wiki/Supervolcan


http://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Toba

http://en.wikipedia.org/wiki/Yellowstone_Caldera

http://it.wikipedia.org/wiki/Campi_Flegrei

http://en.wikipedia.org/wiki/Taupo_Volcano


http://pgj.pagesperso-orange.fr/volcans/volcan.htm












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada