dijous, 19 de desembre del 2013

EL SATÈL-LIT GAIA (LA GALÀXIA EN 3D)¡¡¡




             Els punt LaGrange, Gaia està al L2




















Avui si tot va bé es llancarà des de Kourou ( Guayana Francesa) el satèl.lit Gaia que estarà a 1,5 milions de Kilometres de la Terra i durant cinc anys enfocara els seus telescopis per mesurar la posició la distancia, i el moviment de les estrelles en la nostra galaxia.
Aquest satel.lit de l`Agencia Especial Europea (ESA) està equipat amb el pla focal més gran que s´ha enviat més gran a l`espai (Té 106 sensors  de 9 megapixilies cadascun) de manera que des de la Terra será capaç e mesurar una moneda d`un eiro ubicada a la Lluna

Fins ara s´habian censat unes 120000 estrelles ara serán 1000 milions de cossos celestes en un mapa en 3D de la nostra galaxia , el més complet fins ara fet , encara que només será el 1% de la Via Lactea la nostra galaxia. Pot detectar 15000 planetes extrasolars ara només hi ha 800 coneguts .
El Gaia es situarà al segon punt de Langrange una zona de la Terra on sempre li tapara les emissions solars


A part de la posició de les estrelles el sistema de miralls i telescopis del satèl-lit Gaia permetrà coneixer també la temperatura ,la massa, la composició , l`edat (en alguns casos) i la velocitat radial, això permetra als cientifícs l`objectiu principal de la missió , conèixer l`origen de la Via Làctea des de esl orígens fins a l`actualitat i mirar les teories sobre la seva formació.
Segons Jordi Torra  catedratic d`Astronomia de la univeristat de Barcelona no només detectara estrelles, sinó quàsars, cometes, asteroides o planetes extrasolars.
Part de les dades que reculli el Gaia es tractaran a l`ordinador Mare Nostrum al centre de supercomputació de Barcelona.


Diarament el Gaia generarà 50 GB de dades gràcies a un amplificador de potencia fet a Catalunya al final de l`emissió s`enviarà 100 terabytes, el catalèg final que s`espera cap el 2022 ocuparà un petabyte es dir un 1 milió de GB equivalent a 200000 DVD.



http://sci.esa.int/gaia

http://gaia.am.ub.es/general/satelit/orbita.html/

http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/257503

http://ca.wikipedia.org/wiki/Missió_Gaia

http://en.wikipedia.org/wiki/Gaia_(spacecraft)

http://es.wikipedia.org/wiki/Gaia_(sonda_especial)

http://fr.wikipedia.org/wiki/Gaia_(satellite)






















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada