dimecres, 28 de març del 2012

FOC/ TERRA/ AIGUA (MONSÓ DE L`ÍNDIA)



                  Escenes del Monsó de l`Índia













                                Núvols sobre l`oceà Índic

                                      Parts de l`atmòsfera




                                 Erupcions de l`Etna al Gener i Març del 2012.




El volcá Etna ha entrat en erupció per quarta vegada en aquest 2012 i ha deixat un núvol de cendres que va arribar entre el 6 i 7 Kilometres d`alçada , i es desplaça cap a l´est, aquesta erupció ha estat en un crater molt actiu al sud-est del volcà i la lava ha avançat per els vessants del vall del Bove.
Aquesta nova erupció no ha fet cancela sortides i arribades d´avions a l´aeroport de Catania, des de el 2011 aquest volcà de 45 kilometres de diamatre localitzat a l`est de Sicilia  ha entrat en erupció 18 vegades degut a que s´infla i desinfla per la pressió del magma intern (Roca fossa)

 Els cientifícs del museu nacional d´història natural de Dinamarca han arribat a la conclusió que la masa de l`aigua dels oceans s´han reduit en una quarta part en 4000 milions d`anys degut a la perduda de hidrogen que puja a l`espai per saturar l`atmosfera amb oxigen.
S´ha comparat de la composició isotòpica de l`aigua de l`oceà modern i de l`aigua "petrificada" mineral serpentina formada fa 3, 8 milions d´anys a Groenlandia.
El mineral geològic serpentina es forma a altes temperatures quant les aigues de l`oceà penetren en les esquerdes i fissures de l`escorça terrestre , "En l`aigua que cubria el planeta al començament els isòtops lleugers predominaven sobre els pesats  es pot dir que l`hidrogen format per isòtops lleugers va volar a l`espai destaca l`autora de l`esudi Emily Papa.
Segons l`experta en un moment determinat de l`evolució del  planeta (Es dir fa uns 2,4-2,2 milions d`anys) la proporcio d`oxigen va aumentar en l`atmosfera que es va iniciar un procés de reposició química de l`aigua .L`oxigen de l`atmòsfera actua com una barrera que al reaccionar amb els atoms "Fugitius" forman molècules d`aigua que tornan a caure a l`oceà.
També en aquest estudi els cientifícs han determinat que fa 4000 milions d`anys la quantitat de metà en l`atmòsfera de la Terra era 50-500 vegades més gran de la que hi ha ara.


Un grup d`investigadors de la universitat d`Auckland a Nova Zelanda han estudiat durant 10 anys des de el març del 2000 fins al febrer del 2010 gràcies a un satèl.lit de la Nasa els comportmants dels núvols i han vist que en aquests anys els núvols han baixat entre 30 i 40 metres o sigui un 1%.
Segons els cientifñics de seguir aquest procés la Terra podria refradar-se de manera més eficient reduint la temperatura del planeta i relantizant l`escalfament global , aquest estudi ha estat publicat al Geophysical Research Letters.

El monsó és un sistema de vents que varien de direcció segons l`època de l`any (Juny o Octubre) , és un vent periodic especilament en l`Oceà Índic i el Sud d`Àsia, la paraula també s´utilitza per designar l`estació en què el vent bufa del Sud-Oest de l`Índia i territoris adjacents ocasionan grans pluges , el nom deriva de la paraula mawsim que significa estació .
Un canvi fundamental s´ha prodüit en el monsó de l`Índia durant els últims mil.lenis , a partir d`un monsó humit constant que va afovorir una vegetació exhuberant a períodes perllongats de sequera , informa un nou estudi dirigits per investigadors de la institució Oceanogràfica Woods Hole (WHOI) . L`estudi té implicacions per la nostra comprensió de la resposta del mpnsó al canvi climàtic.
La peninsula de l `Índia té 1000 milions de persones , i està a la mateixa latitud que el desert del Sahara , sense el monsó la major part de l`Índia seria sec e inhabitable , una clau per entendre el monsó és la part central de l`Índia ja que és un indicador del que passa a la resta del país.
L´Estudi va ser dissenyat per Glosan Liviu Tim Eglinton de l`ETH de Zuric (Suïssa) que va estar en el vaixell Joides Resolution que juntament amb col.leges d`Europa i els Estats Units van estudiar la badia de Bengala on el riu Godavari drena la península de l`Índia Central i sobre el qual el monsó porta la major part de la precipitació , el centre ha proporcionat dades per una recontrucció del clima en 10000 anys.Per muntar el registre de 10000 anys l`equip va estudiar a banda i el que l`oceà podia dir-los , inclosa dins de les capes del sediment són microscòpics compostos d´arbres , herbes ,  arbustes que vivien a la regió i les restes de fòssils de plancton de l`oceà, aquests anàlisis donen que quan hi ha sequera hi ha periodes de salanitat i més fresc quan l`aigua del monsò omple el riu i la pluja a la badia , aquesta sequera va ocasiona la desaparicio de la civilització Happara , encara que el centre i sud de l`Índia on van desaparèixer els boscos tropicals la gent va dedicar-se a l`agricultura .
El monsó al futur no se sap del tot on anirà depent de la radiació solar , el moviment de la pluja dubta entre l`Ecuador i l`Âsia portant menys pluges al nord.


www.youtube.com/watch?v=ZE_e8kXUQWg            Etna (Gener-2012)

www.youtube.com/watch?v=Fnnf28GBOn0               Etna (Març-2012)

http://www.heritagedaily.com/

http://ca.wikipedia.org/wiki/Monsó

http://es.wikipedia.org/wiki/Monzón

http://en.wikipedia.org/wiki/Monsoon

                                        March31 st       20.30-21.30  Lights out for the Earth

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada