dijous, 22 de març del 2012

LA NAU CASSINI I SATURN

                 Les particules formades per gel que envolten a Saturn tenen una velocitat  de 48000 Km/h

El nou anell trobat el 2009

Els 9 anells que rodeixen Saturn

Els anell vistos des de el Sol i la Terra

                                    Les fissures anomenades "Ratlles de tigre"

La regió del pol sud d´Enceladus

La Lluna gelada de Saturn , Rea

Dione la lluna de Saturn amb oxigen

Les llunes o satèl-lits de Saturn (60)
 
 
Segons un estudi recent (Desembre 2013) els anells de Saturn tenen una antiguitat de 4,4 milions d`anys formant-se després de la seva forma.
 
 
La forma hexagonal al pol nord de Saturn està provocat per vents de 200 a 300 Km/h té una amplada de 250000 Km2 amb un remoli al centre, es quatre vegades el tamany del planeta Terra, foto feta per la sonda Cassini el desembre del 2013.
 
 
Aurora Boreal
 
La Nau Cassini al voltant de  Saturn





La Cassini-Huygens es un projecte especial conjunt de la NASA la ESA i la ASI , es tracta d`una missió especila no tripulada l`objectiu de la qual es estudiar el planeta Saturn , així com els seus satèl.lits naturals .
La nau consta de dos elements principals la nau Cassini i la Sonda Huygens , va ser llançada el 1997 i entra en orbita de Saturn el 2004 , la sonda Huygens va caure a la lluna de Satrun Tità el gener del 2005.

Els últims estudis de la Cassini es que ha "ensumat" ions d´oxigen a Dione la lluna gelada de Saturn per primera vegada ,els ions són molt escassos un per cada 0.67 cm3 d´espai (una per cada 11cm cúbics d`espai) això demostra que Dione té una atmosfera neutra extremadament prima., coneguda com exosfera.
Aquest origen pot ser per el bombardeig de fotons o particules energètiques que porten aigua amb gel i molècules alliberadores d´oxigen, també els cientifcs estan buscant altres processos com el geologic per explicar l`oxigen que no vol dir un procés que implica vida.


La  nau Cassini ha pres aquest mes fotos de la lluna gelada de Saturn ,Rea, concretament a uns 42000 km o unes 28000 milles ,  molt aptes per la cartografia geològica mundial ,durant el sobrevol la Cassini va capturar els diferents punts de vista de la superfície plena de cràters de la lluna , creant un mosaic de 30 fotogrames de l`hemisferi d`avanç de Reva al costat de la lluna que mira a Saturn.


La nau Cassin han emes imatges que primera vegada permet els científics relacionar l`aspersió de dolls de vapor d`aigua de les fissures en la lluna de Saturn ,Enceladus, aquesta lluna és l´única del sistema de Saturn en què el dolls de vapor d`aigua i aerosol de particules orgàniques provocant llargues fissures en la seva regió polar sud ,  les anomenades "ratlles de tigres", en resum segons els científics és la gravetat de Saturn que fa deformar la superfície d´Enceladus.
La troballa suggereix que un gran dipòsit d´aigua liquida -un oceà global o local- seria necessari per permetre flexionar suficient per generar una "subratlla" prou gran com per deformar la superfície.


El gran protagonista de Saturn són els seus anells ,  des de fa segles  la pregunta dels astronoms va ser de que estavan formats? . El 2004 la nau Cassini va observar que els anells estaven formats per partícules de  gel cristal.li . Els treballs reailitzats pels investigadors de la Cassini han utilizat mesures de radiació ultraviolada , aglutinació de partícules de l`anell sembla regit pels efectes gravicionals d´alguns dels satél.lits gelats de Saturn. La formació de grumulls segueix un patró amb punts d`inflexió , tant com les  que es troben en les relacions depredador-presa en l`ecologia.
La influència gravitatoria de la Lluna pot conduir a partícules dels anells a aglomerar empanyent cap a fora de les òrbites circulars .L`amuntegament al seu torn disminueix les velocitats relatives de les partícules en aquesta àrea el que permet la formació de grumulls, però a mesura que l`aglutinació es produeix les partícules xoquen entre si pot aumentar la velocitat de les partícules fins al punt de que s´escapen del grup.
En resum la lluna influeix que les partícules s´uneixen però a mesura que creix la "mata" pot expulsa les partícules que la componen fins que es dispersa ,el pas de la lluna fa que comença de nou el cicle.
De vegades el grup pot persistir i seguir creixent donar pas a la creació d`una petita lluna , aquesta lluna pot ser la llavor per un major creixement o pot ser destruït per alguna cosa que xoca amb ella dels anells exteriors de Saturn. L`últim anell va ser trobat  el 2009 i està a 13 milions de kilometres (8m de milles) i es 50 vegades més distant que els altres anells i en pla diferent. L`anell està compost de les restes d`impactes petits de la lluna Phoebe després l`anell migra cap a una altre lluna de Saturn Iapetus.


http://en.wikipedia.org/wiki/Saturn

http://ca.wikipedia.org/wiki/Cassini-Huygens

http://es.wikipedia.org/wiki/Cassini-Huygens

http://en.wikipedia.org/wiki/Cassini-Huygens

http://saturn.jpl.nasa.gov/



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada