dilluns, 12 de març del 2012

LA GLACERA PERITO MORENO (ARGENTINA)




                                      The pressure of the water breaks the glacier






                                  Above the glacier always accompanied by expert people







                                                                                                                                                    x Glacier








Fa una setmana per quarta vegada en vuit anys la glaçera Perito Moreno es va trencar el dic de gel que separa el Brazo Rico i el canal de los Témpanos va començar a tenir inflitracions i en poques hores per la pressió de l`aigua es va obrir el canal de gel.

La glaçera Perito Moreno és una de les poques glaçeres que avancen i finalment s`uneix amb la peninsula de Magallanes fent un "Arc" , però al final aquest arc es trenca per la força de l`aigua.
Quant el gel s´enlaira en un punt concret de la roca l`aigua comença a inflitrar-se i el procés de la ruptura es irreversible , això no es deu a la fractura mecànica de l`aigua sinó al desenvolupament d´un canal subglacial.

Al princip l`aigua  es filtra a través de aquest petit canal subglacial que es fa més gran per la fusió de les parets del túnel i el gel basal en flotació.

La pressió de l´aigua segueix erosionant el gel que es fa més gran rapidament per les caigudes de grans escames de gel que cauen des de la volta i l`aigua comença a passar com un torrent des de el Lago Rico al Canal de los Témpanos , el col.lapse final es produeix quan es trenca l`arc i desapareix el dic.





http://es.wikipedia.org/wiki/Glaciar_Perito_Moreno

http://en.wikipedia.org/wiki/Perito_Moreno_Glacier

http://www.losglaciares.com/


http://www.ocholeguas.com/en360/2011/03/patagonia_encupt/patagonia/perito/5.html












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada