dimecres, 14 de desembre del 2011

100 YEARS SOUTH POLE ARRIVAL

 
Raold Amundsen                      Robert  Scott     




Albert Bosch .el primer català que arriba al Pol Sud sense assistència, 4 gener 2012


14-12-2011. el primer ministre de Noruega, inaugura una estatua de gel d`Amundsen al Pol Sud



Pol Sud geogràfic 90º S , Base Amundsen-Scott (USA)





                                    Trajecte de les dos expedicions           





Tombes de Scott, Wilson, Browers
      

                                             Una de les ultimes fotos de l`expedició de Scott

                              Retorn del Pol Sud de l`expedició de Scott



Expedició anglesa,Oates, Scott, Wilson, Bowers i Evans



                             El Polheim



         El 14 de desembre del 1911, Amundsen, Bjalland, Hansenn, Hassel i Wistning van arribar al Pol Sud, 90ºS





                                              Amundsen amb els seus gossos

                              Camí cap al Pol Sud de l`expedició de Scott (Dreta)

                  

Robert Scott al Cap Evans a l `hivern del 1911



Expedició d` Ernest Shackleton quan va arribar al 88.23º S a només 180 km, 111 mi del Pol Sud el 9 de gener del 1909



                             El campament Frandheim (Expediciño d`Admunsen)


                                              El Vaixell Terra Nova


                              El vaixell Fram

Raold Amundsen, Noruega (1872-1928)


                  
El 14 de desembre a les tres de la tarda l`expedició del noruec Roald Amundsen va arribar al Pol Sud geogràfic , sent la primera vegada que l` ésser humà va fa aquesta gran gesta , el 17 de gener l`expedició anglesa del capità Robert Scott també va arribar al pol sud , a la tornada van morir tots.
El 14 de gener de 1911 va arribar a la plataforma de Ross,  va ancla el seu vaixell Fram a la badia de les balenes , allà va posar el seu campament el Framheim.

Per la seva part Scott es va establir al McMurdo Sound , 96 Kilometres més lluny del Pol, el pla del Scott era de seguir la ruta d´Ernest Shackleton pel glaciar Beardmore fins a la meseta Antàrtica, Amundsen pretenia crear la seva propia ruta i va decidir pujar els monts transantartics fins a la meseta antàrtica.

Al Febrer-Març del 1911 els espedicionaris van col.locar llocs d`avituallament als paral.lels 80.81.82 , durant l`hivern van aconseguir disminuir significativament el pes dels trineus, el 4 de febrer Scott va fer una visita amistosa en vaixell al Framheim.

Amundsen i els seus companys van sortir el 8 de setembre van sortir al Pol, aprofitant un escalfament primaveral , però puc després de la sortida les temperatures van baixar al -51 sota zero , tornant al Frandheim, finalment va ser el 19 d`octubre finalment va sortir l`expedició amb quatre trineus i 52 gossos de raça Groenladensa. el 23 d`octubre van arribar el 80º i el 3 de Noviembre el 82º , el 15 van assolir el 85º sud, quedant al peu de les muntanyes Transantartics, van pujar les muntanyes i el 21 va arribar a la meseta polar, que seria anomenada Rei Haackon VII I més tard les muntanyes adjacents  que van ser batejades com la reina Maud ,cal dir que Scott va descobrir la Terra d`Eduard VII.
En aquestes muntanyes (Maud) van sacrificar 24 gossos , una part de la carn emprada per alimentar els gossos emprenyats i la resta s`emmagatzamaria per el viatge de tornada .
Sotmesos a tempestats en creuar sendars bastants escarpats, van arribar el 87º els 4 de desembre , el dia 7 després aconseguirien el punt més alt del sud de l`expedició de Schakleton : 88, 23º Sud, quedant a 180 Km del Pol Sud , finalment el 14 de desembre van arribar al 90º Sud o sigui el Pol Sud.


Amundsen va aixecar en ple Pol el seu campament anomenat Polheim , va decedir deixar en el seu interior una botiga amb una carta que deixava el testimoni del seu assoliment, en cas de no poder tornar vius al Frandheim,  l`equip va tornar al campament el 25 de gener del 1912 amb 11 gossos , després de 99 dies de viatge d`anada i tornada al pol, la notícía es va sapigue el 7 de Març del 1912 quan l`expedicio va arribar a Hobert (Australia), tot el seu viatge va ser narrada en el seu llibre "El Pol Sud" : un informe de l`expedició antàrtica noruega en el Fram 1910-1912, en total van fer 3000 km, 1864mi en 99 dies.

La gran diferència estratègica entre amb dues expedicions va ser que Amundsen va utilitzar gossos de Groenlandia , i va sacrificar aquest gossos  permetent  tenir aliments i aminorar el pes , mentres que Scott i els seus companys van portar gossos fins a la glaçera Beardmore , portant ponies de Siberia  i  civada per la  seva alimentació , la qual cosa va fer aumentar el pes i la seva possibilitat d`enfonsar-se a la neu, un altra desvantatge es que als cavalls la sour se´ls congelava a la pell , mentres que els gossos regulen la seva temperatura sense suor, tots els cavalls van morir i el pes els van portar ells , a part els seus vehicles motoriztats es van espatllar, això no implica el seu gran heroisme en la seva expedició.

Segurament l`expedició d`Amundsen anava millor vestits, i preparats per el fred , mentres que l`expedició de Scott va agregar en l´últim moment un membre extra provocant un desajust en els aliments ,van patir un deficit de proteines amb l`aparició de l`escorbut  (Encara no es coneixia la vitamina C) ,en el fons ,l`expedició d`Amundsen anava mes unida a l`experiència dels Inuits del Pol Nord.
També cal remarcar que l`expedició de Scott tenia un component científic , van trobar hulla , això volia dir que l`Antartida tenia un millor clima en un passat llunyà , i donava la raó a la teoria de la tectònica de plaques.
Scott i els seus camarades van morir en el viatge de tornada (1300 km, 807 mi) entre el Febrer i el 29-30 de març del 1912 en una glaçera a prop del mar, a la decada dels 70 el seu fill va visitar el memorial , més tard els seus cossos van ser llançats al mar, Amundsen va donar els diners que va guanyar en l`expedició a la viuda de Scott. , el mateix Amundsen també va morir tragicament el 1928 en un hidroavió al Mar de Barents en un equip de rescat per trobar Nobile.

Com anecdota cal dir que amb els modern aparells es creu que el campament d`Admunsen (Polheim) estava a uns 2500m ,2, 5 km o 1,5 mi del Pol Sud Geogràfic la qual cosa és un gran èxit pels aparells de  l`època , concretament al 89.58.51 Sº 46º 14´E.
Dos homes van ser enviats per Amundsen per eregir banderoles adicionals ,finalment el propi Amundsen va col.locar banderoles per cobrir la resta del espai, un dels membres (Hanssen) va esquiar en xarxa i practicament va arribar al Pol Sud Geogràfic .



http://sorpolen2011.npolar.no/en/diary
                                                                     

http://en.wikipedia.org/wiki/Roald_Amundsen

www.youtube.com/watch?v=niPd_SEiFRA             Mecano´s Song (Heroes de la Antartida)

http://www.frammuseum.no/                                   Museu a Noruega

www.nsf.gov/od/opp/support/southp.jsp                 Base Amundsen-Scott

www.wunderground.com/global/AA.html                 Weather




















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada