dijous, 22 de desembre del 2011

LA CULTURA MAIA TINDRÀ DOS NOUS MUSEUS




                           Maqueta del Palacio i els "descendents" dels Maies

                     Chichén Itzà


                          La gobernadora del Yucatan Ivonne Ortega presentant el dos museus







                            Cenote de Chichén Itzá

Ceiba , arbre màgic pels Maies.



                            Museu Maia a Chetumal a Quintana Roo


La cultura maia que va tenir el seu esplendor entre les segles I -XI tindrà dos nous museus en un intent del govern federal de Méxic de desenvulopar el sud-est del pais , encara que ja existeix un museo de la cultura Maya en Chetumal, en la costa est al costat de Belize.
El Museo del Mundo Maya estarà a Merida la capital del Yucatan i obrirà a la primavera ,el projecte costa 400 milions de pesos  la seva ubicació serà darrera del centre de convencions , sent els seu arquitecte Enrique Duarte Aznar i el seu equip de 4A Arquitectos.
L`edifici fa referències a la cosmologia maia ,com l`idea de la ceiba com l`arbre màgic de la cultura dels maies que comunicava aquest món amb l`inframón.
El recinte es de 22000 m2 que pot ser utilitzats per fins didàctics, culturals etc amb sales d`exposicions , cinema Imax ,  tenda i llocs per menjar , l`idea principal es que els habitants de Yucatan prenguin consciènca del seu llegat, s`espera que el visitin unes 300000 persones a l`any.
El Palacio de la Civilizaciòn Maya estarà situat a Yaxcabá a la vora de Chichén Itzà , tindrà 72000m2 i 400Ha amb terrenys ja afectats, amb un cost de 700 milions de pesos i s`espera que un 20% dels 4000 visitants diaris el vegin, amb quatre sales d`exhibició , un restaurant i un edifici d`oficines , els aatanrquitectes encarregats del projecte van ser del Yucatan , Penélope Hernàndez, Marcos Zu, Eduardo González i Reyes Cabrera.
El museu està a la vora d´un cenote ("Pou " cerimonial d`aigua) i el que és més important que el museu ha sigut concebit com un gran ceiba (arbre), es creu que el museu obrirà al setembre.
No tothom està d`acord segons Fernando Alcocer Ávila fundador de la Asociacion Yucateca de Arquitectos y Diseñadores Urbanos això provocarà una divisió de visitatants i opcions turistíques , una altra critica es l`alt cost de mantiniment per la qual cosa requereix subsidis per operar per les quotes d`ingrés no són suficients, d`acord amb Cultur , una fundació privada recolçarà el mantiniment i l´operació dels dos nous recintes , per el contrari els defensors no només estan d`acord per motius culturals sinò perque això generarà mils de llocs de treball.

www.youtube.com/watch?v=0DTP9-w0GFg    Museo Maya

www.youtube.com/watch?v=00Jj-eWtW3U       Palacio

www.youtube.com/watch?v=OQfh4VQV6gY    Museo de Chetumal (Sub, English, Français)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada