dissabte, 26 de gener del 2013

SENSACIONAL ESTÀTUA ZAPOTECA

 
 
 
L`estàtua Zapoteca




L`estiu del 2012 un enterrament de dos individuos d´alt rang  de l`antiga cultura Zapoteca van ser trobats per l`INAH a la zona arqueologica d`Aztompa a Oaxaca (Mèxic).
En la profunditat de la tercera cambra va sortir una figureta antropomorfa de fang amb la cara pintada i un tocat. Dues de les tres cambres funeraries -construïda verticalment i units per una petita escala de nou esglaonada - estan decorades amb pintures murals de les quals les figures geometriques en destaquen amb possibles alusions al joc de pilota i el color vermell (en relació amb l`inframón).
La rica iconografia de l`estatuteta podria indicar l`identidat d´un dels enterrats a la cambra 3 del complexe funerari . L`estàtua té uns 1200 anys i s´ha conservat amb cura,Compta amb una sèrie d`atributs que podrien apuntar a una persona de alt rang de la ciutat Zapoteca d´Aztompa.
El personatge està representat assegut amb la roba composta per una capa de plumes , un collaret borla i un elaborat tocat.El pigment vermell és una de les característiques més distintives i s´han obtingut a partir de qualsevol cinabri o hematite .
Segons l`arqueòleg Eduardo Garcia Wigueras el temple funerari va ser construit al voltant del 750-900 , també es va trobar una olla vermella representant una deessa i els esquelets de dos individuos una femella adolescent i segurament altre esquelet era la persona de l`estàtua



http://www.archaeologica.org/NewsPage.htm   16 - 18 gener






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada