dijous, 19 de febrer de 2015

IWO JIMA         Presoners japonesos

               Interior d´un tunnel o cova


              Explosió amb coves japoneses interconectades , turo 382?, 3 de març de 1945            Movie "Letters from Iwo Jima" (2006)

               Tunnels a Iwo Jima
                                                     Tinent General Hadamichi Kuribayashi


                                                   General Holland M.SmithPlans d`atac 23 Octubre 1944

La batalla d`Iwo Jima va ser una continuación de la guerra del Pacifíc entre Estats Units i el Japò
Es va desenvolupar entre el 19 de febrer i el 26 de març del 1945. Després de conquerir les illes Mariames i les illes Marshall , la part de Nova Guinea , i de Filipines , i l`illa de Saipan que va ser una base per atacar el Japó.

Aquest estaba molt debilitat , l`illa d`Iwo Jima té 7 Km de longitud i 4km d´maplada i la seva importancia es que tenia dos aerodroms importants el Motoyama 1 i 2 on els caces dels Estats Units podein donar cobertura als B-29 per  bombardejar el  Japó ja que sinò tenien que estar el B-29 unes 14 hores sense protección i això evitaría perdua humana i material.

Les forces americanes sota el comandament del general de divisió Holland M. Smith pensaba prendre l`illa en quatre diez , el desambarcament va ser anfibi en dos tongades i forts bombardejos de nit i dia
L`ofensiva era capturar l`areodrom iel volcà  Suribachi.

Els Japonesos tenien com cap suprem el tinent general Tadamichi Kuribayashi un militar que coneixia la gran potencia de l`exercit dels Estats U nits ja que va ser anys abans agrrgat militar.
Va fer que els fortificacions no estiguessin al mar sinò a la muntanya Suribachi amb 25 Km de túnnels. de ciment connectats entre ells com un laberint

La presa del volca Subirachi va ser nómes dos dies del desembarcamnt on va haver.hi la famosa foto , pero quedava la meitat d e l`illa i l`aerodrom Motoyama 1 , la gran resistència japonesa va fer que al final de la batalla a finals de març dels 70000 americans amb 25000 morts i ferits , per part del japonesos del 22000 defensors van  morir 19000 soldats japonesos.


http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Iwo_Jima
http://www.youtube.com/watch?v=BgECw7hS25Y

http://www.youtube.com/watch?v=fwmFBQZq9Z0