dijous, 21 de febrer del 2013

ELS MOSAICS ROBATS DE SIRIA/ MALI



          Rebel siria inspeccionen un mosaic i rebels amb murals de l`època romana a Maarat-al-Numan






                                                     Mosaic robat a Hama al novembre de 2011





              Mausuleo del Cheik Alpha Moya abans i després de la destrucció per part dels rebels



                              Manuscrits de Tomboctú




La directora general de la Unesco Irina Bokova va anunciar que aquest organisme ajudara a reconstruir i protegir l extraordinari patrimoni de Mali,concretament a reconstruir els mausuleos de Tombuctu  on onze han estat destruits i la tomba d´Askia a Gao .
Al voltant de 300000 manuscrits de Tombuctú estan en mans privades i públiques , molts d`ells daten del segle XIII al XVI amb temes com musica, matemàtiques , astonomia o medicina, ja la Unesco ha avisat els païssos fronterers perque vigilin l`expotació il.licita dels manuscrits.



Un minim de 18 mosaics que representen escenes de l`Iliada d´Homer han estat robades del nord de Syria a mitjans de febrer segons les autoritats de Siria.
Aquest mosaivs van ser robats en una excavació il.legal segons el ministre de cultura Lubana Mushaweb, va informar que aquests mosiacs estarian a la frontera libinesa-siria, degut a la guerra és molt dificil salvarguarda el 10000 llocs historics repartits a Siria, presicament una estàtua de bronze va ser robada del museu d´Hama , un dels llocs n més combats entre les forçes lleals i el rebels.
Emcara que segons el ministre els museus estan ben guardats.



http://www.unesco.org













 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada