divendres, 14 de març de 2014

EK BALAM /XCAMBÓ

 
                                                                                                                               X Xcambo

        Personatges Alats

           Una de les millors representacions en estuc del món Maia


            L`Acropolís

         Ek-Balam
 
                                             X Xcambo (Mar)                                X Ek Balam

Les restes arqueològiques de Xcambó i Ek Balam estan a l´estat de Yucutan on es poden visitar aquests importants jaciments arqueologics.

Ek Balam (Estrella jaguar) va tenir una ocupació des de el periodo preclásic mitja (650-200 abans de Crist) , encara que la seva plenitud va ser durant el periode clàsic (250-1200).
Es van constriur edificis de diferents estils, sent a la plaça nord on hi ha l` estructura més important. L`Acrópolis coneguda com "La Torre" té 31 metres d`alçada, llarg i 60 metres d`amplada i 72 habitacions, amb sis nivells, on hi ha murals pintats com els dels homes alats .

Xcambó (Cocodril celestial o referència al bescanvi) va sorgir al periode preclàsic per donar cabuda a les persones que treballaven a les salines o es dedicaven a la pesca ja que es ta molt a la vora del mar .La seva principal característica es la gran plaça on estaven els poders públics ,  la seva arquitectura conte amb elements de Peten , en les piràmides hi ha cantonades rodones , basaments de talud o escales que són tan petites que semblan decoratives. Les seves rutes comercials es van extendre al llarg de la costa des de Cazumel a la laguna de Terminos , però el surgiment de ciutats com Chichen Itza o Puuc, la ciutat salinera entre en decadencia i es abandonada .                                                            http://www.mexicodesconocido.com.mx/ek-balam-y-xcambo-recuperadas-en-medio-de-la-selva-yucatan.html


http://es.wikipedia.org/wiki/Ek_Balam

http://en.wikipedia.org/wiki/Ek´_Balam

http://es.wikipedia.org/wiki/Xcambó

http://www.youtube.com/watch?v=SYQdIIVCqzw    Ek Balam