dissabte, 14 de juny del 2014

THEIA













Un nivel isotòpic no explicat en les profunditats de la Terra pot ser un rastre del material existent del nostre planeta abans de 4533 milions d`anys, xoqués amb una altre cos planetari , una col.lisió que va donar com a resultat la formació de la Lluna. La masa amb que va xocar amb la Terra de la mida de Mart és coneix amb el nom de Theia.
Una part del mantell de Theia i de la Terra van anar a parar a l`espai i el nucli de Theia es va incrustar en el nucli de la Terra.  Les restes de l`espai van formar la Lluna entre un i 100 anys més tard.


-La teoría de Theia va ser desestimada fa uns anys ,  però els nous estudis han donat impuls aquesta teoría, fins ara es creía que tota la Terra es va fondre, ara científics de la universitat d´Harvard creune que només es va fondre una part de la Terra , ja que la part de l`hemisferi en què va impactar el xoc es va vaporizar, mentres que l`hemisferi oposat va quedar protegit en part i no va ser objecte d`una fusió completa.


L`equip ha analizat les proporcions d`isòtops de gasos nobles de les profunditats del mantell terrestre i han comparat aquets resultats amb nivel d`isòtops més propers a la superficie.
El professor Mukhopadhyay destaca que "l`últim impacte gegant no va barrejar completament el mantell i no havia un oceà global de magma".
Aquest estudi ha estat presentat en una conferencia a Sacramento (California)



-L`altre estudi es de la univeristat de Göttingen (Alemanya) he fat  analitzat les roques lunars portades de la missió Lunar , i la petita diferència entre les roques lunars i terrestres havia una petita diferència prop de 12 parts per milió d`un tipus més pesat de l`àtom d`oxigen en les roques que la Lluna serveix com una emprenta dactilar de Theia i que el 30 -50% de la Lluna podría ser de Theia
Aquest estudi ha estat presentat a la revista Science


L`idea que una col.lisió catastròfica de la Terra amb un altre cos de mida planetaria , el major esdeviniment en la historia geológica del planeta no va fondre completament i homogeneïtzar la Terra qüestiona alguna de les nostres nocions sobre la formació dels planetes i l`energia que es genera en els impactes gegants.





http://www.nationalgeographic.com/news/2014/06/140605-earth-moon-theia-evidence-space-science

http://www.ara.cat/societat/terra-theia-lluna_0_1154284825.html#rlabs=2

http://es.wikipedia.org/wiki/Tea_(planeta)

http://es.wikipedia.org/wiki/Teoria_del_gran_impacto

http://en.wikipedia.org/wiki/Giant_impact_hypothesis




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada