divendres, 23 de gener del 2015

L´EDAT DE GEL I L`ANTÀRTIDA












Els origins de la darrera edat de gel que embolicava l`hemisferi nord  podien haver tingut una causa sorprenent l`acululació de plaques de gel a l`altra costat del planeta a l`Antàrtida.
Al final de l`època del Pliotece fa uns 2,6 milions d`anys les capes de gel han crecut i reduït més de cincuenta vegades fins que el nivel del mat baixen i pugen per més de 100 m o 300 ft.
No obstant la causa de aquesta glaciació es un misteri, hi ha diverses teories des de els esdevinements tectònics , el tancament de la via marítima de Panama o l`elevació de les muntanyes rocolloses.


En aquest nou estudi els investigadors han trobat evidències que el gel polar va apareixer entre 3,1 i 2,7 milions d`anys , la mateixa época que les glaceres d`Amèrica del nord van crèixer.
Els resultats van determinar que va haver-hi un canvi en el transport del calor d´alta marja que les corrents marines de la temperatura  que són les culpables en un 30-50% del calor al món.

L`autora de l`estudi es Stella Woodard de la universitat de Rotgers (NJ) van analitzar les petxines del fons de l`òces les foraminifers i van veure que les concmetracions de magnesi, calci i oxigen es pot veure el creixement del gel ,a l´hemsferi nord va ser de 2º-4ºF i al Pacífic Nord de 3º-1,5 ºF

Això vol dir que havia mneys aigua tibia i salada cap a l`Atlàntic nord i que la "Cinta transportadora de calor va anar al Pacífic nord.


Post number 800


http://www.livescience.com/49001-antarctic-ice-sparked-pliocene-ice-age.html




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada