dimecres, 2 d’abril del 2014

LES CORRENTS MARINES DE L`ANTÀRTIDA


 
 
Polinia a la badia de Buffin (Canada)
 
 
Pilonies al Pine Island Glacier
 
 
Polonies costaneres s`originen pels vents catabàtics (Vents amb poca humitat i  que s`emporten el gel  mar endins i quedan les costes lliures de gel que forma el "gel blau"
 
 
           Polynies  (Forats d´aigua dolça i calenta al voltant del gel)
          

           El mar de Wedell va tenir polynies el 1974-76








Molt per part de la superficie de l`oceà, els corrents profundes actúen com cintes tranportadores, canalitzan el calor , el carboni . l`oxigen i els nutrients per tot el món.

Un grup de cientifícs de la univeristat de Pennsylvania , Irina Marinov i  Rafaello Bernandello i col.legues de la univeristat de McGill han descobert que el canvi climàtic recent pot estar actuant per
frenar una d`aquestes cintes transportadores amb conseqúències potencialment greus per el futur del clima del planeta.

Els oceanògrafs s´han adonat que les aigües profundes de l`Antártida , un corrent d´aigua masiva d´aigua freda, salada i densa que flueix a 2000 metres sota la superfície del mar a prop de la costa de l`Antártida cap a l`equador s´anat reduínt en les ultimes dècades .
Això es motiu de precupació ja que es creu que l`actual "oculta" la calor i el carboni de l`atmosfera.
L`oceà Antàrtic ocupa aproximadament el 60% de la calor antropogènic produït a la Terra i del 40 al 50% del diòxid de carboni antropogènic.

El canvi climàtic ha portat a una major precipitació a tot el continent antàrtic el que condueix a majors nivells d`aigua dolça a la superficie . L`aigua dolça és més dinámica que l`aigua salada i per tant no s´esfonsa a través de la capa de l`oceà com ho fa l´aigua més salada donant lloc a un menor nombre de polines (Aigua dolça i calenta al voltant de la capa de gel) i menys  en convecció en mar obert a l`oceà austral. En les ultimes dàcades hi ha una reducció de les polines segons els investigadors pot significar qie el calor es quedi atrapat en l`oceà profund segurament per la "pausa " en l`escalfament global de l`atmosfera i l`augment de l`extensió del gel mari en l`Antártida en els darrers anys.





http://www.nature.com/nclimate/journal/vaop/ncurrent/full/nclimate2132.html

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140321164911.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Polynya

http://es.wikipedia.org/wiki/Polonia_(glaciologia)

http://en.wikipedia.org/wiki/Katabatic_wind


http://vimeo.com/71154979


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada