divendres, 4 d’abril de 2014

LES GLACERES DE L`ANTÀRTIDA


Glacera de Pine Island
 
        Un iceberg de Pine Island es trenca al Mar d`Admunsen a l`Antàrtida Occidental


             El naixement de la glacera Pine Island.  Fotografia NASA Earth Observatory
        Thwaites Glacier           L`aigua desfa el gel

Pine Island Glacier

             El calentament de la glacera Pine Island


Sis grans glaceres a l`Antàrtida Occidental flueixen molt més ràpid  que fa 40 anys i segons un estudi pot pujar el nivel del mar a un 1,2 metres o uns 4 peus

Segons Jeremy Mouginot autor de l`estudi i glacioleg de la universitat de California  "Aquesta zona està fora de balanç" . No estem veien res que pogui aturar el retrocés de la linia de connexió a terra i l`acceleració d`aquestes glaceres (Una linia de connexió a terra és el lloc on la glacera deixa el llit rocos i es trova amb l`oceà.

A partir de les observacions del satèl.lt Landsat Mouginot i els seus companys veuen la velocitat de les sis glaceres. La mes gran es la Pine Island coneguda per escindir icebergs enormes (L`accelaració de Pine Island arriba a 230km o 155mi a l`interior on es trova amb l`oceà)  els seu vei Thwaites Glacier i els altres quatre l`Haynes, el Smith, el Pope i el Kohler.

Diversos estudis han suggerit que les aigues més calides de l`Antártida es fon i aprima aquestes plataformes de gel i aquestes ofereixen menys resistència i es més fácil que les glaceres arrasin en el seu camí a l`oceà, el gel de les sis glacres representa el 10% d`augment del nivel del mar al món.
L`estudi va ser publicat l cinc de març a la revista Geophysical Journal.http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/2013GL059069/abstract
http://www.livescience.com/44434-west-antarctica-glaciers-speed-up.html

http://phys.org/news/2014-03-major-west-antarctic-glacial-loss.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Pine_Island_Glacier

http://www.antarcticglaciers.org