dimarts, 22 de juliol del 2014

PINTURES PRE-ASTEQUES / ESCUT ASTECA









El mural del segle VIII que està a la zona arqueológica de Cacaxtla a Tlaxcala (Est-Central -Mèxic)
ha estat objecte d`un anàlisi comparada realitzada per la investigadora Claudia Brittenham d ela univeristat de Chicago ha trobat deu estils de pintura diferents.

S´ha trobat diferències en les mans, peus , cara o plomes o individuos que tenen uns peus grans o petits . Brittenham parla d`un cosmopolitisme del tema .
Els pigments utilitzats s´assemblen als de la zona Maia, però l´ús del cactus de goma com una gent d`unió i la técnica de pintura sobre una superficie gairebe seca i amb molta textura està connectada a la tradició Zatopeca.

Segons Diana Magolini els colors la majoria són de color vegetal , calç de color blanc, carbó per el negre, l`hematita per el vermell, goethita per el groc, el blau es el famós blau maia barreja d`una argila anomenada paligorskita tenyits amb anyil.

El tema sempre s´ha dit que representava una batalla on havia els guerrers de l`aliança Olmeca-Xicalanca.  Per la investigadora Maria Teresa Uriarte la representació es un sacrifici al déu del blat de moro.



http://www.pasthorizonspr.com/index.php/archives/07/2014/ten-artists-painted-the-olmeca-xicalanca-battle-mural






 

                                                         - L`ESCUT AZTECA-








El segle XVI les elits asteques van donar regals al conqueridor español Hernan Cortes , entre ells uns escuts de guerrer (Chimalli) , un d`aquests es portarà al Museo Nacional de Historia.

Aquest escut primer va ser portat  a Brusel.les per ensenyar el tresors del nou món , el 1519 i després va romandre al palau d`armes fins el 1796 quan va ser transl.ladat a Viena i va estar moltrs dècades.
El 1865 l`emperador mexica Maximiliano d´Hagsburg va demanar que l`escut tornis a Mèxic.

El disseny i la decoració eran molt importants dins del rang del vestit azteca, encara que s´han perdut la pell de jaguar i el pa d`or i plumes, des de el segle XIX.

Aquest escut no està ara en exhibició però estarà gaurdat al magatzem del Castell de Chapultepec a México DF.



http://www.pasthorizonspr.com/index.php/archives/07/2014/an-aztec-shield-gifted.to-a-conquistador




















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada