divendres, 19 de setembre del 2014

EUROPEANS GENETICS (AGRICULTURE/ HUNTER-GATHERER)


         Caçadors-recolectors

Recolectores
 
            Agricultors






L`agicultura i la domesticació d`animals va iniciar-se fa 11000 anys  i van originar que els pagesos sedentaris s´esteguessin i reemplecessin els caçadors-relectors de manera que va haver un augment de les poblacions que va esteblar les formes per formar les ciutats i societats exemplars.
Al centre d´Europa l`agricultura es va iniciar fa 7500 anys

Els científics emcara debaten sobre si aquest canvi va ser causat per la migració massiva de persones provinents del pròxim orient que van aportar tecnologies innovadores i animals domèstics a Europa, o si va ser degut a una transmissió de pràctiques culturals heretades de poblacions veïnes.

Ara  la universitat de Tubingen, Harvard i la UPF-CSIC (Barcelona) han fet un estudi analitzant antics genomes europeus . En concret han seqüenciat el d´alguns primers pagesos de 7000 anys de Stuttgart , el de caçadors-recolectors que vivien a la zona de Loschbour (Luxemburg) fa 8000 anys, i de set caçadors-recolectors de Matala (Suècia) de fa 8000 anys.

Per comparar el genoma del antics europeos amb les poblacions actuals els científics han generat dades genòmiques de 2400 essers humans de 200 poblacios contemporanees, la troballa més importats que els europeos tenían tres poblacions ancestrals i no dos com es pensaba fins ara.

També destaca l`estudi que el nord d`Europa eran caçadors-recolectors i el sud pagesos i tota els grups estudiats tenien aquest component tercer desconegut que es va extendre des de el nord d`Euroasia i que va arribar a Europa després dels primers pagesos.

Al mateix temps han vist que en alguns gens els caçadors- recolectors tenien la cara fosca i els ulls blaus , mentres que els pagesos tenien la cara blanca i els ulls marrons.





http://www.ibe.upf-csic.es/actualitat/2014_nature_lazaridis.html

http://www.ara.cat/societat/europeus-ancestres-gens_0_1213678893.html


http://en.wikipedia.org/wiki/Agriculture

http://en.wikipedia.org/wiki/Hunter_gatherer













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada