dimarts, 16 de setembre del 2014

LLAMP / LIGTHNING


             Atenes



            Mar Egeo (Grècia)


            Erupció del Volcà Puyuhue (Xile) 6/6/2011



             Grand Canyon


             Llampec de Catatumbo (Venezuela) Record mundial de 18 a 60 llampecs per minut


            8 setembre 2014


          Mapa de llampecs  a Catalunya el 7 /7/ 2014


      Llampecs surgit de les turbines de aerogenradors de parc eòlic amb els llamps (UPC - Terrassa)
     
      http://media.terrassa.upc.edu/llampecs     Març 2014



        Llamps i Trons a Barcelona , 15 setembre 2014 (Fotos fetes per mi)
 

         El Llamp







A Catalunya va haver-hi fa uns dies gran tempestes de llamps i trons . El llamp es un intercanvi d`energia eléctrica compost de descàrregues parcials (3 a 40) amb una durada total de mig segon que es produeix entre els núvls i la terra, amb el mateix núvol o entre diferents núvols, o entre els núvols.

Com s`inicia la descàrrega eléctrica segueix un tema de debat .Els científics han estudiat les causes fonamentals que van des de pertubacions atmosfèriques (Vent, humitat i pressió) fins a els efectes del vent solar a l`acumalació de particules  solar càrregades. Es creu que el gel es l`element clau en el desenvopulament propiciant una separació de les càrregues positives i negatives dins del núvol.

Els llampecs poden produir-se en els núvols de cendres erupcions volcàniques , o pot ser causat per violents incendis forestals que generin pols capaç de crear càrrega estàtica.


Aquesta descàrrega eléctrica va acompanyada d`una forta emissió de llum en forma de raig que produeix en forma de llampec que no arriba mai a terra.. A més l`escalfament i expansió sobtada de l`aire al seu voltant produeix un sò caracteristic : el tro.

Generalment els llamps són produïts per descàrregues per particules positives a terra i negatives en núvols de desenvolupament verticals anomenats comulunimbus.
Quan el comulunimbus arriba a la Tropopausa, les càrregues positives del núvol atrauen les càrregues negatives aquest moviment de càrregues a través de l`atmosfera constitueixen els llamps

La possibilitat de ser agafat per un llampec o llamp potser de 1 a 2.320.000 , De mitjana un raig mesura 1/12 quilometres i el més extens va ser a Texas va arribar a 190 Km de longitud. Un llampec  pot assolir la velocitat de 200000 Km/h .
La diferència de potencial és de mil milions de volts respecte a terra. Cada any es registren
16.000.000 de tempestes amb llampecs.



El grup de recerca de la Universitat Politecnica de Terrassa (Barcelona) ha demostrat per primera vegada la relació entre el moviment  de les turbines i aerogeneradors dels parcs eòlics i la generació de descàrregues elèctriques que en determinades en condicions atmosfèriques poden donar lloc a llamps. La ciencia de la meteorología que estudia els llamps es diu ceraunologia

https://media.terrassa.upc.edu/llampecs (Video)


Segons un estudi de la universitat de California i  New York afirma que el canvi climàtic fa augmentar el nombre de llamps , concretament un 12% , per cada grau centigrat.
Aquest estudi s´ha fet segons un model de 11 models climàtics globals en el futur, posant la proba d`aquest calcùls a l`Amèrica continental

http://sciencemag.org/content/346/6211/851

http://www.lavanguardia.com/natural/20141114/54419863794/canbio-climatico-aumenta-formacion-relampagos.html



http://ca.wikipedia.org/wiki/Llamp

http://es.wikipedia.org/wiki/Rayo

http://fr.wikipedia.org/wiki/Foudre

http://en.wikipedia.org/wiki/Lightning

http://de.wikipedia.org/wiki/Blitz

http://it.wikipedia.org/wiki/Fulmine

http://pt.wikipedia.org/wiki/Relampago

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bliksem

http://pl.wikipedia.org/wiki/Blyskawica

http://sv.wikipedia.org/wiki/Blixtnedslag






































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada