dijous, 24 de maig del 2012

AQUA TRAIANA / TARRACO

                       Il Fontane ,Aqua Paola, (Roma)

                     L`equip Ted i Mike O´Neil i els arqueòlegs Rabun Taylor i Katherine Rinne

El´equip  en la gruta artificial de Santa Fiora  el 2010 que era un lloc dedicat als deus de l`aigua


                             Interior de l`Aqua Traiana



Monedaa de l`emperador Trajà on hi ha representat l`aqüeducte






 

                        El traçat de l`Aqua Traiana


Mapa de les ciutats romanes de Catalunya.




                                    Ciutat de Tarraco  (Tarragona), segles I-IV

                                 Descubriment de l`aqüeducte subterrani de Tarraco,2012

                         Aqüeducte de Les Farreries ,Tarragona (Catalunya)

                           Aqüeducte del Gard a Nimes (França)






Un dels grans avanços de Roma va ser l`enginyeria , i concretament la construcció d`aqüeductes que portavan l`aigua a les grans ciutats entre elles a Roma.
Un d´aquests aqüeductes és  l`aqueducte de l`emperador  Trajà  (Aqua Traiana), va ser construit a l`any 109 , recollia les aigües del llac Bracciano a uns 40 Kilometres de Roma , arribava a la ciutat per el Janicul al llarg del marge esquerra del riu Tiber, aquest aqüeducte també es conegut com Acqua Paola ja que la reconstrucció la va ordenar el Papa Pius V, després de la seva destrucció segles enderrera pels gots.La qüestió era saber on estava la font de l`aqua Triana , les parts de l`aqua Paola que segueixen arribant avui en dia no mostren cap evidència de l`antiga maçoneria, de fet aquest revistement oculta el que està a sota.
El 2008-10 els realitzadors anglesos Ted i Mike O`Neil van creure que la font  de l`aqua Traiana pot estar a un lloc anomenat Santa Fiora que es troba a una petita granja a Manziana, el que van veure oculta dins de un grup de arbres va ser una gruta artificial ,  i just a dalt del turó van veure unes estructures que era d´una església i potser que a la gruta visquessin ermitans .
Segons els arxius Santa Fiora era una església tipíca amb el seu hort , terres de cultiu. i un pou que s´anomena "pou d´aigua corrent " ha de ser la boca d´accés de grans dimensions que va penetrar al túnel de l`aqüeducte amb la seva font d`aigua que el mateix aqüeducte.
Recentment l`equip acompanyat dels arqueòlegs Katherine Rinne i Rabun Taylor, s´ha desplaçat al lloc de les arees mortes de l`Aqua Paola on han trobat que va ser contruït a sobre de l`Aqua Traiana, es va aprofitar l`opus signinum quan va ser possible i sinó es fa ver la volta de nou.


Al març del 2012 uns investigadors de la Universitat Politecnica de Barcelona han ubicat la posició de l`aqüeducte subterrani de Tarraco (Tarragona).
Aquest aqüeducte subterrani (Cunìculus) està situat al centre de la ciutat i a una profunditat de 12 metres i està datat entre els segles II-I a.c.Els experts creuen que el cunìcules tenia varies vies d´accés fins al port, ara volen els investigadors trobar les entrades d´aquests accessos.

http://www.archaeology.org/


http://www.aqueducthunter.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Aqua_Traiana

http://ca.wikipedia.org/wiki/Aqüeducte

http://es.wikipedia.org/wiki/Acueductos_de_Roma

http://www.tarracoviva.com





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada