dimarts, 22 de maig del 2012

VOLCANS I TERRATRÈMOLS




                      El volcans de fuego, Acatenango i Agua










                 Terretrèmol del 29 de maig amb epicentre a Bolonia i Modena

                       Edificis destrüits a l`Emilia- Romagna a Itàlia
















El dia 19 el volcà de fuego a Guatemala va entrar en erupció sent una de les mes fortes en els darrers deu anys .Grans bombes incandescents van ser expulsades a distàncies considerables i altres materies ignis recobrir el con del volcà, com la lava .Un canal de lava recórrer uns 500 m pel flanc SO, priduint 15 a 20 explosions per minut i com passa en aquests casos en el retomb del subsòl.
Es calcula que la columna de cendres i fluxos piroclàstics va poser arribar a una altura de cinc kilometres afectant especialment a les poblacions properes.



El diumenge va haver-hi al nord d`Itàlia un terretrèmol de magnitud entre 5.9 i 6º el més fort en els tres darrers anys a Itàlia , el epicentre ha estat a Modena ,encara que s´ha sentit a moltes parts del pais. Hi ha set morts, a part  dels danys al patrimoni cultural i a l`indústria.


Els terretrèmols es forman pels xocs de les plaques tectoniques o de les ramificacions de les plaques com aquest cas d`Itàlia .Aquest trancament de la terra pot provocar un tremolor que es pot propaga en formes d`ones sísmiques des de el lloc on s´ha prodüit la fractura en totes direccions .
Per aixó el focus del terretrèmol encara que estigui a molta profunditat pot afectar la superfície terrestre, les ones sismiques es poden detectar en aparella anomenats sismògrafs.

Els volcans són esquerdes de l`escorça terrestre que comuniquen la zona interior de la Terra on hi ha el magma (Mineral fos) amb la superfície .Si per l`esquerda surten els materials fosos del magma es produeix una erupció volcànica, aquest material quan surt a la superfície es diu lava. També el més destructius  són els que tenen el fluxe piroclástic un núvol de fum cendres ,  gasos que pot avançar a centenars de kilometres per hora..En el fons tant els terretrèmols com les erupcions volcàniques son deguts als movimients interns de la Terra con el xoc o desplaçament de les plaques tectòniques , per aquest motiu la majoria dels volcans estan a sobre de les plaques tectòniques exceptuant els llocs anomenats punts calents com Hawaii .

http://ca.wikipedia.org/wiki/Terratrèmol

http://es.wikipedia.org/wiki/Terremoto

http://en.wikipedia.org/wiki/Earthquake

http://ca.wikipedia.org/wiki/Volcà

http://es.wikipedia.org/wiki/Volcán

http://en.wikipedia.org/wiki/Volcano

http://pgj.pagesperso-orange.fr/volcans/volcan.htm

http://dichamp.pagesperso-orange.fr/englishversion/formvole.html


 







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada