dijous, 31 de maig del 2012

ELS MORTS A LA GUERRA DE SECESSIÓ

                        El soldat Tomas Ardies



                                               Cementeri d´Appotomax (Virginia)




             Soldat Confederat ajudant als soldats de l`Unió a Frederisksburg , (Virginia) , decembre 1862


                            Enterrament del soldat desconegut a Franklin (Tenneesse), octubre 2009


                                Cementeri confederat a les afores d´Atlanta (Georgia)

                                                Cementeri de l´Unió a Andersville (Georgia)

                             Morts de l`Unió ? , Fredericksburg , decembre 1862

Morts confederats  a la batalla d´Antietam (Maryland), Setembre 1862


La guerra civí dels Estats Units sense cap mena de dubte el conficte més sagnant de la seva història .
Avui en dia encara es desconeis la cifra real de morts , sempre s´ha considerat la xifra de 620000 morts , aquesta xifra pot ser molt més gran i arribar als 750000 .
La guerra va devastar l`economia i la societat  dels estats agricoles del sud , on la majoria dels combats es van produir va matar tants nordamericans que era impossible directament el recompte de morts.
Segons David Bligth historiador de l`universitat de Yale la guerra cívil va deixar una cultura de la mort , del dol , mes enllà que els nordamericans han experimentat o imaginat , va deixar un grao de devastació familiar i social que poques vegades ha passat a la societat occidental.
Tant l`Unió com la Confederació no tenia un registre de naixements i morts , i com totes les guerres va haver-hi desercions , i a més a més els registres de la confederació van quedar destruits durant la guerra.
El desembre l´historiador David j Hacker va publicar un document que utilitza mètodes domogràfics i un sofisticat programa estadistic per estudiar nous registres digitalitzats al cens dels Estats Units entre el 1850-1880, la seva conclusió que els morts van ser uns 750000 un 21% més que l`estimacíó oficial.
Va contar el nombre d´homes blancs nascuts en edad militar el 1860 i quants estaven vius el 1870 i va comparar la taxa de supervivencia de les decades del 1850-1860 i 1879-1880 .
També ha estudiat el nombre de soldats nascusts al extranger i dels soldats negres de la guerra.
Els càlculs s`obte el nombre d´excés de homes en edat militar entre 1860-1870 -el nombre de persones que ban morir a la guerra o en els cinc anys següents a la guerra , el professor Hacker reconeix que pot haver.hi un error ja que no se sap els morts dels dos bandols o si són per ferides de després de la guerra .Queda per veure si aquesta nova data ja es acceptada pels ciutadans d´Estats Units i per l´història ja que els 620000 morts era una data feta per dos exoficials de l`Unió William Fox i Tomas Livermore .A nivell actual serian un 7.5 milions de morts als Estats Units i 1,5 a la Gran Bretanya.
L`historiador de la universitat de Columbia afirma que no es tant important saber el número de morts sinó l`impacte en la socetat americana, ja que tampoc se sap el número d´esclaus que van anar a Amèrica , 9 , 12 o 14 l`important es el tema de l`esclavatge.


L´octubre del 2009 es va enterrar un soldat de la guerra civíl americana , quan uns operari van trobar aquest les seves restes a Franklin (Tennessee) , i enterrat al cementeri de Rest Haven , va ser enterrat en les dos banderes , ja que no se sap a quin bandol es , és el soldat desconegur , el mateix cementeri hi ha centenars de soldats que no se sap el nom


El mateix soldat desconegut era el de la fotografia , un soldat de l`unió , la foto era de Tom Lijenquist i la seva familia l´han donat a la bibloteca del congrés de Washington.
 Les  fotografia no són de generals o oficials d´alt rang , sinó de soldats normals, però la pregunta quin es aquell soldat? . La primera pista va dir Lijenquist era l`arma de la dreta que soste , i les inicials TA del nom del soldat .La segona pista era el vestuari que era entre un encruement de caçador i zuavo (Els soldats francesos del nord d`Àfrica).
Aquest uniforme , jaqueta blava uniforme , l`armilla i pantalons vermelles i la gorra blau i vermell , això vol dir que el 14 de Brooklyn (Era indepedent de la ciutat de Nova York), o 84 de Nova York.
La tercera pista és el nom . segons els arxius havia quatre noms de T( tots es deien Thomas) i quatre A
Dos van quedar descarts Adams i Austin el primer no va informar al seu regimen i el segon tenia 35 anys.La quarta pista era l`alçada de l`arma segons una botiga d`antiguitats de Gettysburg era de 5 peus i 8 alçades, Un soldat Tomas Abbot era d`aquesta estatura m i només quedava un Tomas A.Ardies era de 5 peus i 4 1/2  i aquest era el soldat desconegut Tomas Ardies.
Aquest soldat va ser ferit a  maig a Chancellorsville (Virginia) , després de la guerra va anar a viure al Canada i va morir a Ontario.



www.archaeologica.org/NewsPage.htm      5 to 7 April

www.npr.org/2012/04/11/150288978/unknow-no-more-identifying-a-civil-war-soldier

www.civilwar.org




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada