dissabte, 19 de maig del 2012

EL PARTENÓ I LONDON 2012

                        El museu de l`Acropolis , inaugurat el juny del 2009


                             Museu Britànic de Londres amb la sala dels marbres del Partenó

                   British Museum (London)




                 La flama olimpíca ja ha sortit cap  l`estadi olimpíc de Londres


El museu britànic  ha tingut algunes reclamacions , però  una és molt important , des de fa molts anys els diferents governs grecs han demanat que es retorni els marbres del Partenó que van ser " agafats" per el consul anglès del segle XIX Lord Elgin.
Des de Anglaterra i amb motiu del Jocs Olimpics de l`estiu a Londres s´han alçat veus demanant el retorn dels marbres del Partenó que al museu Britànic hi ha un 60% , mentres que al museu de l`Acropolis hi ha només una còpia dels gegants , l´actor Stephen Fry ha recolçat aquesta iniciativa.
Els que estan a favor argumenten que seria una acte de justicia i de solidaritat amb la situació econòmica de Grècia i que és un cas especial ja que Grècia encarna añs valors de la civilització occidental , la democràcia , la cultura clàssica, els mateixos Jocs Olimpícs.
Els que estan en contra afirmen que el retorn dels marbres desencadarien una sèrie de peticions d´alres paisos, i que això es de molt difícil solució.
Hi ha molts casos , el cilindre de Cir "La primera declaracio dels drets humans" va ser prestada a Iran el 2010 i les autoritats d´Iran no la volien deixar sortir, al final va tornar a Londres , dient el museu Britanic que les excavacions del segle XIX eran legals.
Els bronzes de Benin que estan a Londres i Berlín ,la família real de Benin i Nigèria han demanat el seu retorn.Turquia demanar al Victoria and Albert Museum de Londres el retorn del sarcòfag enorme de Sidamara , com també altres peces al Metropolitan de Nova York i a Berlín l`altar de Pèrgam, i el cas casi surrealista del Tresor de Priam que Schliemann va excavar a Troia que després de la segona guerra mundial els russos el van transportar a Rússia , Alemania està d´acord en retornar les obres però Rússia no vol retornar.Egipte que sempre ha reclamat els objectes egipcis del museu del Louvre de París, per això aquests museus i altres van fer una aliança per que les reclamacions no les afectés.
Encara que hi ha casos de devolució com el tòtem que Suècia va tornar al poble Haisla del Canada , després que el consul suec al segle XIX l´agafés , la solució ha estat que l`original està ara a un nou museu al Canada i una còpia a Suècia.


http://www.theacropolismuseum.gr/

http://www.britishmuseum.org/

http://www.elginism.com



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada