dimarts, 15 de maig del 2012

DINASTIA XVIII D´EGIPTE



El faraó Horemheb 1323/1-1292 a.c , últim faraó de la dinastia XVIII


Abans Semenejkara ? El faraó Tutankhamon (1335-1327 a.c)


                                               El faraó Akhenaton o Amenofis IV (1353-1335 a.c)
                          
                                                 El faraó Amenofis III (1390-1353 a.c)

                                                 El faraó Tuhtmosis IV (1400-1390 a.c)



  El faraó Amenofis II (1425-1400 a.c)

El faraó Tuhtmosis III  (1479-1425 a.c)

La reina Hathepsut (1479-1457a.c)


                                                                            Crani de Tuhtmosis II (1479-1457 a.c)








L´arqueòleg de la universitat de Harvard  el Dr Joel Klenck estableix una sèrie de proves que afirman que va haver-hi una crisis en l`època de Tutmosis II (1492-1479 a.c).
Una inscripció en el temple subterrani de Speos  de la reina Hatshepsut (1479-1457 a.c) diu que Egipte estava arruinat i que havia una població asiatica de vagabunds que alguna vegada van controlar el nord d´Egipte que són el causants d´aquest desastre, segurament parlava dels Hicsos.

Al mateix temps la malatia afectava abans que el reinat de la reina Hatsepsut .La momia de Tutmosis II és l`únic cadàver d´un faraó de la dinastia XVIII cobert amb quistos d`una malatia desconeguda .
Aquestes lesions a l`esquena , cintura, braços i cames de Tutmosis II mostren una barreja de pàpules, crostes i cicatrius de fins a diversos centimetres de longitud.
Aquest quist també cubreixen el cadàver de la dida Sitre-In que probablement no tenia cap relació amb llinatge reial , les proves de l ADN recents sugereixen que Tutmosis III no podria estar relacionat amb Tutmosis II , ja que np té aquesta malatia , que no era heriditaria.

Tutmosis II va fer una campanya contra els "vagabunds" del nord que potser va ser problematica ja que l`exercit va estar 22 anys. Després venir el reinat de Hathepsut que encara que era una dona va tenir el suport dels sacerdots i nobles , algo raro en l`història d´Egipte on sempre les dones no tenien suport.La reina es precupava dels seus subdits com ho demostra la inscripcio d`un obelisc de Karnak on es relatava que els desitjos de la reina del que volia el seu poble.

El seu sucessor Tutmosis III un dels faraon més importants va fer tot el possible per fer oblidar la memoria de Hatsepsut i a més a més atribuïa a Tutmosis II la construcció d`alguns edificis quan no era cert .En l`època de Tutmosis II va haver.hi una crisis en l`àmbit religiós en la seva divinitat Amón-Ra , en una inscripció de Hathepsut en el seu temple subterrani de Speos afirma que Ra no va actua per mandat diví en la ruïna d´Egipte abans del començament del seu regnat.

Posteriorment Tutmosis III va fer construir un temple de la deidat de la "competència " Aton en Iput-Isut .La degradació del culte de Ra va culmina durant el reignat d´Akenaton o Amonefisis IV on només va haver-hi un déu Aton, després amb Tutankamon va tornat el culte a Amon i posteriorment es va tornar a l`adoració dels deus dels Hicsos.Segons el Dr Klenk aquesta crisis en el reignat de Tutmosis II va provocar una sèrie d´accions , aliances, inscripcions i modificacions ideològiques dels faraons com Hatshepsut i posteriors.


http://www.heritagedaily.com/





                                     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada