dissabte, 25 d’octubre del 2014

ARQUEOLOGIA ROMANA



             L`emperador Adrià






Durant l`any passat l`Autoritat d`Antiguitats d `Israel va trovar una pedra gravada amb l`inscripció llatina oficial dedicada a l`emperador Adrià , un descobrimnt important per la historia de Jerusalem da fa 2000 anys . Els esdeveniment de la revolta de Bar Kojba (132-136)  on es feia referencia a les converisons i persecucions de jueues en uns edictes , per després crear la ciutat d`Aelia Capitolina.

L^emperador Adria va visitar Jerudalem l`anys 129 o 130 , i segurament la X legio li va dedicar aquesta inscripció gravada.
Traducció per Avner Ecker i Hannah Cotó de la universitat hebrea de Jerusalem.

"Per l`imperator Caesar Augustus Hadrianus, fill del divinitzat Traianus Parthicus, nét del Nerva deïficat , gran sacerdot investit del poder tribú14ª vegada cònsol per tercera vegada (pare de la pàtria)
(dedicat per) el dia 10 legio Fretensis-Antoniniana)



http://www.pasthorizonspr.com/index.php/archives/10/2014/inscription-dedicated-to-emperor-hadrian-uncovered-in-jerusalem























                                             -El menjar dels gladiadors-











Els gladiadirs romans menjaven principalment sègol , ordi i vegetals , la carn i el peix eran poc habitulas en la seva dieta , ja que aquest menjars eran per la gent amb diners.

Investigadors d ela universotat de Viena i Berna han estudiat els cossos de 53 cossos entre ells -22 inhumats-com gladiadors entre els segles I i III en un cementeri a l`antigua Efes a Turquia que va ser descobert el 1993.

El descobrimet més important es que mitjançant un estudi espectroscòpic els científics van mesurar el nivel de col..logen en els ossos aixì com la proporció d`estronci,calci en el mineral ossi per determinar que els gladiadors , presos o esclaus tenien una dieta similar als habitabts d`Eles , però amb més nivel d`estronci ja que per curar-se els ossos prenien un tònic ric en cendres de plantes.

Això trenca les imatges de les pel-licules de gladiadirs on els seus menjars estaven contituïts per proteïnes animals i hidrats de carboni i no per vegetals.
L`estudi ha sortit a la revista Plos One.




http://www.pasthorizonspr.com/index.php/archives/10/2014/gladiator-ash-drink-from-ancient-literature-probably-did-exist





















                                                   - L`estàtua del déu de la fertilitat-




                                              Cumbria (vermell)






Els arquèologs han trobat l`estàtua del déu de la fertilitat Genius Loci de un 0,60 m o 2ft al nord d`Anglaterra a Papcastle a Cockermouth (Cimbria)  , una trobada molt rara de conseguir.
També s´han trobat artefectes de treball, pots o monedes . Havia 500 escolars que han treballat en el projecte.




http://archaeologynewsnetwork.blogspot.com.



                                                                                                                  Roman Cumbria


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada