dimarts, 21 d’agost del 2012

HERCULÀ / MENJAR ROMÀ A BRITANNIA








Des de fa gairabe dos mil.lenis les piles de fusta de la casa  estavan intactes sota capes de material volcanic endurit .Ara despres de tres anys de treball els arqueolegs no només han excavt les peces i les han preservat sino que han aconseguit fer la reconstruccio de una teulada .
Segons Andrew Wallace-Hadrill el director del projecte de conservacio hercula (HCP) la casa era un "Top-Level" de les finques romanes .Era mes aviat una mansió o un palau que podia pertenyar a Marcus Nonius Balbus el governador de Creta i part de l`actual Libia , l`ostentosa tomba va ser trobada a la vora.
La part mes ricament decorada era de tres pisos .Al pis superior havia una habitacio de nou metres d`alt amb un pis de marbre de color com les parets amb un sostre suspes i una terrassa amb vistes al Mediterrani.
Però el 24 d`agost de l` any 79 el volca Vesubi va explotar alliberar energia com 100000 bombes de Hiroshima i una onada piroclàstica a 400º. Casi 2000 anys mes tard s´ha pogut veure el sostre reconstruït.



Arqueolegs de la universitat de Reading han trobat evidencies que la gent de l`edat de ferro a Gran Bretanya condimentava els apats amb aliments i condiments importats de tota la Mediterrania.
L`any pasat un os d`oliva juntament amb les llavors d`api i coriandre van ser descoberta amb una antiguetat del 50-40 b.c .Segons Michael Fulford de la universitst de Reading aquets aliments d` origen vegetal es conreava a tota la regio , mentres que l`oli d`oliva i el vi s`importava de Roma.
Aixo demostra que el comerç a Gran Bretanya era sofisticat en una epoca anterior a la dominacio romana.
Tambe al lloc de Silchester a Hampshire s´´ ha trobat un esquelet d`n gos molt petit que era una mascota , segurament importat del continent , nomes s´ han trobat mitja dotzena d`esquelets de gossos.


http://www.pasthorizons.com     23 i 25 de Juliol

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada