dijous, 30 d’agost del 2012

EL JOC DE LA PILOTA A MESOAMÈRICA





Estatua trobada a Piedra Labrada el Juny del 2013 representant un jugador decapitat ritual  Segle VII




El joc de pilota a Monte Albán


                                                    El joc de pilota a  Copan


                                              El joc de pilota a Chichen Itza
                                 


Joc de la pilota a Uxmal
















Les investigacions del professor Jeffrey P.Blomster  de la universitat George Washington (DC), explora la importància del joc de la pilota a les societats mesoamericanes .

Els descobriments del doctor Blomster d`una figura d´un jugador a la regió de la Mixteca alta d`Oaxaca demostra la ràpida importància de la regió en la iconografia i la ideologia del partit una teoria que fins ara no havia sortit , apareix en el  Proceedings de la National Academies of Science.
Aquest joc antic usava una pilota de goma dura , poc a veure amb els joc de les grans lligues de beisbol, portaven un uniforme que estaven vinculats a la vida o a la mort , les deïtats de l`inframón
o que simbolitzan la Lluna i el Sol, o el mateix joc que representa un portal a l`inframón.

A nivell històric es creu que es va comença a jugar al 1400 a.c i que va ser prohibit per l`inquisició espanyola al segle XV però es va continuat jugant.

El joc era entre dos equips de dos a once jugadors que sense utilitza el peus ni les mans tenien que fer pasa per un anell una pilota de dos kilos de pes a vegades aquesta pilota si tocaba a un jugador podia fer molt de mal, es creu que l`anell va ser una costum dels Maies que ea va extendre a altres llocs que van des de Nicaragua fins a Arizona.

Els jugadors estaven protegits amb hombreres, genolleres , cinturons, etc.., fins ara s´han descobert uns 1300 camps de pilota Moltes vegades aquets partits era una disputa pacífica en lloc d`una guerra , però a vegades acabava amb el sacrifici dels perdedors que a vegades eran esclaus , la seva sang era una senyal d`ofrena als deus.




http://es.wikipedia.org/wiki/Juego_de_pelota_mesoamericano

http://en.wikipedia.org/wiki/Mesoamerican_ballgame

www.ballgame.org


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada