divendres, 17 d’agost del 2012

LAS VAQUES DEL SAHARA TENEN 7000 ANYS







La recerca d`un grup internacional cientifícs liderats per la universitat de Bristol ha confirmat la primera evidència inequivoca que els éssers humans a l Àfrica prehistòrica subsahariana utilitzant la llet fa 7000 anys.
Ceràmica vidriada excavada a Libia va ser analitzada pels àcids grassos per confirmar si els greixos de la llet van ser processats en els vassos. Aquesta primera identificació de la industria lletera es practiques per els pastors subsaharians pot ser datat en el cinque mil.leni.
El que es ara el desert del Sahara era un lloc més humit fa 10000 anys , visquen la transció de caçadors-recplectors a una vida semi-sedentaria  però als 7000-5000 a.c es va tornat un clima més arid pasant a una vida més nomada com es veu a l`art rupestre.
En els estudis fets per la universitat de Bristol i de la Sapienza de Roma utilitzant biomarcadors lípids i anàlisi d`isòtops es va veure que es conserven àcids grassos que estan en el teixit de la ceràmica i es va trobar que la meitat de la ceràmica havia estat utilitzat en el processament de greixos lactis.
L`equip va utilitzar la cromotagrafia de gassos i espectrometria de mases per determinar la distribució i identidat dels lípids de plantes per determinar la seva composició.
Per primera vegada s´ha vist l`` importància dels productis lactis com el formatge, mantega,iougurt en els humans d´aquella època.


www.nature.com  June

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada