dilluns, 27 d’agost de 2012

TEL KEDESH


El 1997 els arqueòlegs Sharon Herbert i Berlin Andrea van començar un projecte d´excavacions a Tel Kedesh un enorme monticul situat a l`interior del nord de Galilea.
És una regió de coflictes moderns , està al llarg de la frontera entre Liban i Israel .Les fints antigues en repetides ocasions la descriuen com un lloc de frontera entre els cananeus i els israleites en els temps biblics i entre els fenicis i els jueus a l`època clàssica.
Tel Kedesh es enorme ocupa casi 1 km de nord a sur .Es tracta d´un monticle doble amb un límit superior .Està ocupat des de l`edat de bronze (3150-2300a.c) i un baix altiplà construit a l`edat de bronze mitja (2300-1550 a.c) .
Per sorpresa dels arqueologs només a tres metres de sota de la superfície es van trobar 20 gots i parament de la llar escampats , tots eran del segle II a.c al cor de l`epoca hel.lenistica .
El mapa de l`enquesta magnotemetrica mostra una estructura de 20000m2 a la cantonada sud-est i nord-oest , que podia ser un complexe palati o administratiu.
L`habitacio al costst nord-oest tenia un pis de guix i diversos pots de vi de l`illa de Rodes i 14 flacons enormes de cai cinc metres d´alçada cada un recolçat a les parets.
També hi la sorpresa que es troban 40 amphoroskio (petits de dos flascons de mango) i 1500 petits grumolls d´argila estampades.Portant imatges de déus grecs o de reis seluècides , animals i símbols.
Els arqueòlegs creus que tot aquest material va ser abandonat depressa , els gots de vi tenen nanses marcats amb els noms dels funcioaris, cada un dels arrandaments es pot data amb gran precisió .
En aquella època va haver-hi una guerra entre el lider de la famíla  Hasmonean Jonathan i el rei seluècida amb el triomf dels jueus que van estar alguns dies abans de tornar a Jerusalem.
El 2006 es va continuar excavant a l`edifici hel.lenistic deixant al descobert dos bases de llarg amb els cercles lleugerament gravats a les pedres.Aquests es van fer per fer marques per la col.locació de columnes en el qual permet reconstruir un patí d`entrada amb columnes que pertenyien a una fase de construcció anterior.Es va trobar ceràmica associada al periode Aqueminide.D´aquesta manera el palau es va anomenar del periode persa-hel.lenistic.
L`hipotesi dels arqueolegs es que l`edifici es del periode persa conectat amb els funcionaris de Tir i que va fuciona com un dipòsit agricola sota la dominació persa.
L`any 2010 s´havia excavat un 75% del periode hel.lenistic amb habitacions de mosaics pintats al igual que les parets de guix de colors brillants , també s´ha trobat un graner i el complexe d`arxiu.