dissabte, 23 de maig del 2015

CLASSES DE VOLCANS I

              Erupció del Pinatubo (Filipines) 1991


. Super volcà : Yellowstone (Recreació ficticia)


        - Peleà: Volcà Mayon (Filipines) 2009


        - Strombolià: Volcà Tunguharua (Ecuador)  4 Abril 2014


      - Hawaia: Kilauea (Hawái-USA)


          -   Islandes: Volcà Eyjafjallajökull (Islàndia) 2011


     -  Plinia:  Mt Sant Helens (Oregon-USA) 1981


         - Vulcanià. Vulca (Itàlia)











Hi ha difrents classes de volcans , són els següents: El Plinia, Vulca, Peleà, Estrombolià, Hawaia , l`islàndes i el anomenat Supervolcà


-Vulcà:  Prové del volcà Vulca que es trova al Mar Tirrè. Solen ser explosives i formen núvols foscos de cendra . La Lava eés més pastosa i vistosa , entre erupció i erupció s`incrusta ràpidment i tapona la ximenia , Hi ha pocs gassos piroclàstics llançats a fora . Es produeix una columna de gasos (CO2) i derivats de sufre. Les colades són poc extenses , solidifiquen ràpidament i formen roques (Riolites).


- Plinia:  El seu nom ve de l`erupció del Vesuvi en què Plini el vell  va estar presenti va morir. , les erupcions están asociades a magmes de composicó félsica (àcids) . Es caracteritza per la seva gran explositivitat , amb manifestacions violentes amb les quals expulsen grans quantitas de gas volcànic , gas i cendres, poden formar columnas eruptives de 30 Km.


- Hawaia: Normalment són volcans fissurals en els qual la lava es poc densa . Els gasos i fluxes piiroclàstics són escasos. L`erupció es continua i el cràter és un llac de lava que gairebé i el cràter és un llac de lava qie gairebé mai es buida., la lava bull i s`escampaper desbordament.


- Peleà :    La lava és molt viscosa , les erupcions están separades per grans intervals. La lava molt pressionada dintre de la ximeneia, s`obre pas pels costats i baixa vessant avall . El nom vé del Volcà Pele . Les erupcions són molt destructives perquè provoquen alluns de cendres incandencents.


- Estrombolià.: Rep el nom de la petita illa al sur d`Itàlia . La lava té més sílice i per això és menys fluida . El tipus d`erupció es continua i la lava també està en ebullició constant però quan es posa en contacte amn l`aire els gasos que empresona es desprenen voluntariament i donen llocs a explosions moderades, ritmíques i continues.


- Supervolcà: Aquest tipus de volcà com Yellowstone, tenen una cambra magmática mil vegades la d` un volca`convencional posseix les mes grans erupcions volcaniques de la Terra, poguen canviar el paisatge de a la vora o inclús creant a la Terra un "Hivern nuclear" .
La principal diferència es que el supervolca moltes vegades no es veu ja que es trova en una acumulació subterrania de magma, i té una gran caldera. Una exposió d´un supervolcá seria com 50 vegades l`explosió del Krakatoa. El terme Supervolcà prove d`un programa de la BBC de l`any 2000.





http://www.xtec.cat/iesbellvitge/volcans/volc_tip.htm

http://es.wikipedia.org/wiki/Volcan_tipos_de_volcanes_segun_su_actividad

http://fr.wikipedia.org/wiki/Volcan

http://en.wikipedia.org/wiki/Types_of_volcanic_eruptions











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada