diumenge, 6 d’octubre del 2013

LA FÍ DE L`EDAT DE BRONZE AL MEDITERRANI ORIENTAL (ELS POBLES DE LA MAR)




                                            Llac Salat de Larnaka (Xipre)




           La lluita d`Egipte contra els pobles el mar




           Els pobles del mar






Eñs arqueòlegs han debatut la causa del final de l`edat de bronze al mediterrania oriental.
Han citat les guerres ( la invasió dels pobles de la mar) o els desastres naturals , ara uns nou estudis asseguren que va ser el canvi climàtic el gran responsable.
Concretament han estudiat el llac salat de Larnaka a Xipre .que es reconegut com un important centre comercial Els investigadors van perforar 27 metres del llit del llac salat , i després s`usa la datació de radiocarboni per determinar l`edat de cada capa de sediment.
Després s`examina els grans de pol.len conservats dins del nucli i van ser capaços d`identificar les espècies d´arbres , cada gra produint una linia de temps en la vegetació de la zona.
Els cientifícs van trovar que exhuberants boscos van deixar pas a pastures àrides fa 3200 anys que marquen un dels periodes més secs en els últims 5000 anys de la mediterrània oriental, va dir Joel Guiot paleoclimàtoleg de la universitat d`Aix-Marsella co-autor de l`estudi.
Aquest resultats són molt semblants a les evidències arqueològiques de la caiguda de les civilitzacions de la regió . mentrés que jeroglífics i textos cuneiformes parlan de la invasio de la mediterrania oriental (Turquia, Siria, Egipte i les costes de Israel, Palestina i Fenicia) dels pobles del mar que devian ser persones que fugien de terrenys inhòspites per establir-se en noves àrees.

Aquest estudi serveix per recordar a les generacions actuals els canvis climàtics al mediterrani




http://www.pasthorizonspr.com/index.php/archives/08/2013/catastrophic-climate-change-ends-bronze-age-civilisation


http://ca.wikipedia.org/wiki/Pobles_de_la_mar

http://es.wikipedia.org/wiki/Pueblos_de_Mar

http://fr.wikipedia.org/wiki/Peuples_de_la_Mer

http://en.wikipedia.org/wiki/Sea_Peoples










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada