dimarts, 1 d’octubre del 2013

RÈCORD DEL GEL DE L`ANTÀRTIDA /ANTIGUITAT

  Les plataformes perden gel? i el gel de l`Antàrtida fa el rècord d`extensió l` Agost de 2013
 

Record de gel aquest any?
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
Plataformes de gel de l`Antártida


Segons els estudis recents l`Antàrtida perd més gel del que es pensaba a a la part inferior de la
plataforma de gel submergides que pot representar d`un 10 al 90% de la pèrdua de gel en algunes zones .Els resultats són crucials per la comprensió de com la capa de gel interactua amb la resta del sistema climàtic i en particular amb l`òcea. . La creació i la fusió d`icebergs provoca que 2800 kilomtres cùbics de gel surtin de la capa de gel de l`Antartida cada any.
Durant l`última década l`Antàrtida la capa de gel Antàrtic ha disminuït el seu volum  de la capa de gel 700 vegades els quatre km3 per any que constitueixen la totalitat de subministrament d`aigua domèstica del Regne Unit.

La major part es substitueix per nevades però qualsevol desequilibri contribueix a un canvi global en el nivel del mar Aquest estudi dirigit per científics de la universitat de Bristol, (Anglaterra) , Utrecht (Països Baixos) i de la Universitat de California han utilitzat dades de satèl.lits i models climàtics per demostrar que aquesta fusió de la subplataforma té un impacte tan gran com la fractura d`un iceberg per l`Antartida en el seu conjunt fins i tot més important per algunes zones.
L`estudi ha estat publicat a la revista Nature el 15 de setembre.


http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/abs/nature12567.html


Curiosament segons els informes del centre de dades de gel i neu de Boulder (Colorado) aquest any pot haver-hi un rècord de gel al voltant de l`Antàrtida al mes d´agost va ser de 18,7 milions de km2 o 7,2 milions de milles cuadrades sent un 4,5 % més gran que les observacions de 1981-2010 i la mesura més gran des del 1979 on es va recollir les primeres dades.

El mes de setembte del 2012 el gel de l`Antàrtida va arribar al seu record als 19, 5 milioons de Km2 o
el que el mateix o 7.53 milions de milles cuadrades , el 13 de setembre paracticament el va igualar en 19, 4 milions de Km2 o 7,44 milions de milles cuadrades.
El gel mari del regostre no es contradiu amb l`escalfament global , el gel marí que envolta el continent glaçat els factors que controlen el seu creixement son complexos com els vents o la temperatura de l`aire o les corrents oceaniques .
El vents circumpolars ferotges porten aire fred del continent cap al mar , congela la superficie del mar i empenya el gel del voltant


http://antarcticsun.usap.gov/science/contenthandler.cfm?id=2889

http://livescience.com/39720-antarctica-ice-record-highs-2013.html


Els resultats d`estudis realitzats per Douglas S Wilson i altres científics han sortit a la Geophysical Research Letters afirma que la capa de gel es més antiga de 20 milions d`anys .
Els resultats indiquen que les capes de gel van crèixer per primera vegada en el subcontinent de l`Antàrdida Occidental en l`inici d`una transicció global de les condicions calides d`efecte hivernacle
a un dipòsit de gel fresc fa 34 milions d`anys.
Simulacions anteriors no van ser capaços de produir la quantitat de gel que en els registres geòlogics suggereixen que existien en aquell moment perque la veïna Antàrtida oriental per si sola no podía donar-li suport.


http://www.scar.org

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/grl.50797/abstract





































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada