dijous, 3 d’octubre del 2013

WORLD´S LARGEST VOLCANO /´"VOLCANO 1257 A.D"


           El massis Tamu es comparable en mida al Mont Olympus a Mart
 
 
 
 
 
 
            Massis Tamu al Pacifíc




             Segara Anak Lake





 





              Mapes de l`illa de Lombok (Indonèsia)





 El 1257 va haver-hi una  explosió d`un volcà que va provocar que  textos medievals esmentéssin un refradament del clima i una pèrdua de les collites i que l`estiu següent fesi fred i pluges continues ,al mateix temps en el gel de l`Antàrtida i l`Àrtic hi ha restes qumícs .Uns científics creuen que va ser el volcà Smalas a les muntanyes Rinjani on ara hi ha el llac de Segara Anak a l`illa Lombok.(Indonèsia)
Els científics van relacionar restes de sofre i pols de gel polar amb la informació recollida en la mateixa regió de Lombok. Allà van analitzar el tipus i l`abast de les roques i cendres expulsades , els anells dels arbres , van utilizar la técnica de datació radiocàrbonica i també van estudiar les cròniques locals que recorden la caiguda de Lombok a mitjans del segle XIII.
L`estudi suggereix que el volcà podía haver llançat 40 Km3 de roques i cendres amb una altitud de 43 kilometres anant a tot el planeta. Havia diferents candidats a Mexic, Nova Zelanda, Equador, però no tenien relaciò amb l`epoca. L`explosió va ser tan colosal com el de Tambora (1815) o el Krakatoa (1883), el gel també guarda indicis d`una altra gran erupció la del 1809 però com el cas del Samalas es difícil de saber el volcà.




http://www.pnas.org/content/early/2013/09/26/1307520110























Els cientifìcs han descobert el més gran volcá trabat a sota de l`oceà Pacifíc . Un equip de la revista National Geoscience diu que té una extensió de 310000 Km2 o 119000 milles 2.
Èl volcà és més gran que el Mauna Loa a Hawaíi . Es troba a 1980 metres per sota de la superficie i la seva base està a una profunditat de 6400 metres , això vol dir que la sev alçada es de 4400m ,Es trovar en una altiplà anometat Shatsky a 1600 Km a l`est del Japó. Es va formar fa 145 milions d`anys quan els fluxos de lava massiva va esclatar des de le centre va formar una gran caractèristica d`escut.Altres gegants volcànics podien estar entre una dotzena d`altiplans a sota dels oceans
Entre ells hi ha un altiplà encara més gran que el Tamu , com per exemple el de l`altiplà d`Ontong a  l`est de l`illa de Salomò és més gran que Tamu i té l`extensió d´Alaska, encara que no se sap molt bé si són un grup de volcans. El volcà Tamu té l`extensió de l`estat de New Mexico. Aquest massis de Tamu ha estat estudiat des de 1993 per William Sager geofisic mari de Texas A&M University (Tamu) a Houston.




http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-24332239


http://en.wikipedia.org/wiki/Tamu_Massif

http://ca.wikipedia.org/wiki/Massís_Tamu

http://es.wikipedia.org/wiki/Macizo_Tamu

http://fr.wikipedia.org/wiki/Massif_Tamu

http://de.wikipedia.org/wiki/Tamu-Massiv

http://it.wikipedia.org/wiki/Massiccio_Tamu

http://pt.wikipedia.org/wiki/Maciço_de_Tamu

http://forum.fok.nl/topic/2017036/1/25


http://en.wikipedia.org/wiki/Ontong_Java_Plateau







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada