dimarts, 6 de novembre del 2012

L' ESTÀTUA DE 6500 ANYS/ CAN TACO

Can Taco
 
   











Durant les excavacions a la cova de Sant Sadurni a Begues (Barcelona-Catalunya) els membres de l`equip d`arquèolegs han trobat el tors d`una figura humana feta d`argila.
La seva ubicació dins de l`estratigrafia d`ocupació va registrar acuradament la converteix en la mes antigua humana en el conjunt de la peninsula iberica de 6500  anys d`antiguitat.
L`estatueta data d`un periode d`activitat relacionada amb el neolitic . Aquest descubriment apunten a la cova de Sant Sadurni es l`ubicacio de rituals importants o es reunien grups diversos per assegurar-se els seus vincles econòmics , la unitat ideologica i els matrimonis entre families diferents.
L`estatueta te data del començament de data del neolitic mitja i encara que nomes data d`un braç de tors i el coll i el braç dret que representa una figura humana.
El fragment conservat es d`uns 8 cm d`alçada i tenin en compte que els proporcions originals es trobaven a un 16-18 cm d`alçada .Si la figura s`observa des de una llum angulada dues linies es pot veure aquestes escultures gravades semblan represetar elements de roba i adorn.
Normalment per veure el sexe es si hi ha pits , en aquest cas no té o sigui que es una figura masculina , cosa rara perque el 80% de les figures son femenines .Els braços tenen forats verticals a traves d`ells que indica que l`estatueta originalment hauria estat suspès d`una corda o corretja de cuir , a millor per penjar la figureta del coll d`una persona .


 S`inaugurat el jaciment romà de Can Taco entre Montornes i Montmelo (Barcelona) , s´ha batejat com "Mons Observans"  i es un dels primers assentaments romans .
Va ser construit al segle II a.c al cim d`un turó des d`un es podia observar i controlar la principal via de comunicacio la Via Augusta .S`ha conservat el traçat d` una edificacio d`alguna administracio romana vinculada a l`exercit i sembla que tenia la funcio de praesidium , un campament que servian de base logistica per les tropes romanes i per controlar el territori .També s`han descobert restes de pintures murals del primer estil pompeia que decoraven les parets que aporten dades de la vida a l`epoca romana a Catalunya.


http://www.pasthorizonspr.com    28 Octubre



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada