diumenge, 11 de maig de 2014

BETA PICTORIS ( ROTACIÓ D´UN EXOPLANETA)
             Very Large Telescope (Xile)


Per primera vegada s´ha determinat la velocitat de rotació d`un exoplaneta el Beta Pictoris b que està a la constel.lació austral de Pictor (El cavallet del pintor) a 63 milions anys llum de la Terra . Orbita a al seva estrella  a una distancia de només vuit vegades a la distància Terra-Sol (eso1024), va ser el primer exoplanet fotografiat  mes  la vora d ela seva estrella.
                                                                    
Ha estat observat per el telescopi  d`ESO ;Very Large Telescope (VLT). Concertament es mou a 100000 Km/h , això vol dir que el dia dura unes viut hores.
Aquest  resultat s´enten la relació entre la massa i la rotació vist en el sistema solar dels exoplanetes.

Beta Pictoris b es sis vegades més gran que la Terra i 3000 vegades més massiu que la Terra, no se sap perque el planetes giren més ràpid o més lent diu el co-autor d el`estudi Remko de Kok de la univeristat de Leiden (Països Baixos)  l`equip es dirigit per Ignas Sellen però mostra que la tendència que els planetes massius gìren mès ràpid també es valid pels exoplanetes.

Beta Pictpris b es un planeta molt jove uns 20 milions d`anys comparat amb els 4500 milions de anys de la Terra., amb el temps s`espera que el planeta redueixe la mida , i giri més ràpid.
També s´espera fer un mapa global del planeta mostrant els patrons dels nuvols i les grans tempestes.
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/04/140430132859.htm

http://www.eso.org

http://ca.wikipedia.org/wiki/Beta_Pictoris

http://es.wikipedia.org/wiki/Beta_Pictoris

http://fr.wikipedia.org/wiki/Beta_Pictoris

http://en.wikipedia.org/wiki/Beta_Pictoris_b

http://en.wikipedia.org/wiki/Very_Large_Telescope