diumenge, 28 d’octubre del 2012

90 ANYS DE LA MARXA FEIXISTA A ROMA

                   La marcia su Roma , Giocomo Balla, 1932

      


                       Arribada a Roma devant del Quirinal


                Mussolini i el rei Victore Manuele III




 
                                          Pel.licula de l`any 1962
      


La marxa sobre Roma va ser el nom donat a l`acte per el qual Benito Mussolini i el partit feixista van arribar al poder a Itàlia l`octubre del 1922. La marxa marca l`inici del periode feixista i el final del règim parlamentari precedent però la manera en què Mussolini es el cap de govern paradoxalment d`acord amb el Statuto Albertino (Constitucio Italiana) ..La dictadura va entrar en vigència més tard  amb l`assesinat de Giacomo Matteoti i la prohibicio dels partits de l`oposició.

El descontament social va ser agraujat per por a una revoloció socialista que hipoteticament seguiria a la revolució russa .Una depressió econòmica sumada a la decepció per els acords de pau després de la primera guerra mundial van ser alguns dels factors de la pujada al poder dels feixistes de Mussolini.
El 24 d´octubre els liders feixistes del psrtit van planejar una insurrecció per el 28 d`octubre consistint en una marxa de les escaudrilles feixistes conegudes com camises negres sobre Roma i captura els llocs estratègics d`Itàlia , esperant a Milà , Mussolini va deixar el treball als seus subordinats.

Per dissoldre les amanaces que representaven els feixistes que arrivaben a les afores de la ciutat el primer ministre Luigi Facta  va demanar l ´estat de setge a Roma. No obstant el rei Victor Manuel III no va firmar l`ordre (Això va significar que no va donar l`ordre perque l`exèrcir pugués haver parat als feixistes . S´ha discutit perque el rei va fer això , a millor per por a perdre el tró ,per evitar una guerra civíl , o per assimilar als feixistes al govern nacional.

Mussolini ara segur del seu control sobre els esdeveniments estava a decidir a no acceptar res que no fos el control del govern i el 30 d`octubre el rei li va demanar que fos primer ministre i que formes un gabinet .Viatjant en tren des de Milà , Mussolini va formar govern a Roma el 30 d´octubre.
Prop de 25000 camises negres van ser transportats a la ciutat on el 31 d`octubre van desfilar trionfals.



http://it.wikipedia.org/wiki/Marcia_su_Roma

http://en.wikipedia.org/wiki/March_on_Rome


http://www.youtube.com./watch?v=BVroOE66H_Q     Fascism in color 1/5



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada