dilluns, 22 d’octubre del 2012

LA LLUNA FILLA DE LA TERRA

 



                   El planeta Theia xoca contra la Terra




Fa anys que es coneix la teoria que la Lluna va neixer a partir de la col.lisió del nostre planeta amb un altre de la  mida de Mart amb el qual s´anomenat Theia fa 4500 milions d`anys.Però el que no quedava clar si la seva composició es devia a la Terra , a Theia o als dos planetes .
Un grup de investigadors de la universitat de Washington de Saint Louis han analitzat roques volcaniques de la Terra en les missions Apol.lo i ha trobat que la concentració de Zinc es menor que la de la Terra mentres que la quantitat d`isotops pesats d`aquest element es més elevada .Aquesta troballa  confirma l`hipòtesi d`una evaporació a gran escala va tenir lloc quan un cos planetari de la mida de Mart va impactar amb la Terra fa 4500 milions d`anys.
A mes les teoris inicials tambe van assumir que aquesta col.lisió gegant va conservar el mateix gir que el te actualment el sistema Terra-Lluna .L`equip dirigit per Matija Cuk de la universitat de Harvard va realitzar una sèrie de simulacions que va demostrar que un impacte gegant en una Terra primitiva amb un gir ràpid va poder donar lloc a un disc formador de la Lluna a partir de material terrestre.
El model revela que el sistema Terra-Lluna primitiu girant rapidament no va tenir que per haver tingut sempre el mateix moment angular . com es pensava fins ara , sino que va poder anar disminuint fins al seu valor gracies a la influència gravitacional del Sol.
Per la seva banda els cientifics dirigits per Robin Canup del Stohwest Research Institute a Boulder simulant col.lisions gegants de planetes amb una massa similar a la de la Terra però a una velocitat mes baixa .
Els resultats van produir una Lluna amb la mateixa composició quimica que la de la superficie terrestre el que afegeix una evidència més que la Lluna es "filla" de la Terra.
L´article es pública el 17 d´octubre a la revista Nature per Ron Cowen


http://en.wikipedia.org/wiki/Moon#Formation

http://en.wikipedia.org/wiki/Giant_impact_hypothesis

www.nature.com/news/moon-forming-impact-theory-rescued-1.11610










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada