divendres, 12 d’octubre del 2012

ELS NENS DEL LLULLAILLACO

                              Com eran els nens i la Doncella



                                 L`aixovar




                                           Vitrina del museu de Salta (Argentina)


                                                    La niña del rayo


                                                  El niño





                                                       Johan Reinhard

                                 Constanza Ceruti



                             Volcà Lullaillaco (Argentina) a la vora de la frontera de Xile, 6379m o 22200 ft

El volcà Llullaillaco




El 1999 es va trobar al cim del volca  Llullaillaco (Argentina-Xile) 6793m o 22286 ft una de les troballes més importants en una muntanya, el cossos de una noia i una nena (La niña del rayo)  i un nen que va ser sacrificats al voltant de finals del segle XV o principis del segle XVI amb motiu de la ceremonia inca  del Capacocha .La noia "La doncella" tenia uns 15 anys ," La niña del rayo" (Tenia cremades per un raig) uns 6 i el nen 7 anys i no estavan emparantats.
Van ser l`arqueoleg dels Estats Units  Johan  Reihard i l`arqueologa argentina d´ alta muntanya  Constanza Ceruti.Els cossos son segurament dels millors conservats a nivell mundial de persones mortes fa 500 anys gracies al clima sec del territori .Els cossos estan exposats al museu de Salta (Argentina) amb una gran polemica ja que els pobles indigenes i persones que no ho son creuen que no esta be exposar els cossos d` aquesta manera. Els seus cossos estan exposats en unes sala amb vitrines amb una llum baixa i a -20 sota zero i a baixa presió. La ceremonia del Capacocha es realitzava molt de quan en quan i era per demanar millors collites , per la mort de un inca o per calma al deus ja que els nens acompanyaria a aquests , per aixo es van trobar al costat de les momies un gran aixovar , menjar, vestits, joguines etc..


La doncella tenia uns quinze anys i va ser trobades amb les cames flexionades i creudes els seus braços estan sobre el ventre i el seu cabell llarg amb trenes era tipic dels pobles andins.
El seu rostre estava oposat a la niña del rayo , maquillat amb color vermell .A millor era una verge del Sol una dama per servir als deus, educada en la casa de les escollides o Acllahuasi.
Portava un "sacu" marro cenyit  la cintura per una faiza multicolor i sobre els seus hombros un mantell marro sostingut per un "tupu" (agafador de plata).
La niña del rayo tenia sis anys es trobava en les cames flexionades i pentinada amb dos petites trenes que sortian de la front .Com senyal d`un ritual de bellesa tenia el crani moldejat per aconseguir una forma conica.
El seu rostre mirava cap al oest suroest .Segons les investigacions despres del seu enterrament un raig va impactar-la cremant part del seu rostre, braços  hombros i coll.
El niño tenia uns set anys d`edat .Sentat sobre les cames flexionades sobre una tunica gris, el seu cap esta recolzat sobre les cames .Portava el cabell cort tipic dels homes d´elit inca i un tocat blanc.
Potser que va rebre un cop abans de morir per la seva cara de terror , també s´han trobat restes de vomits .



Des de fa anys s´han fet estudis dels cossos dels nens els cientifics van analitzar els cabells per descubrir com havia estat la vida d´aquests nens abans de morir.
Els isotops de carboni, nitrogen i oxigen i hidrogen de la dieta es depositan on poden estar durant milers d`anys.Es creu que abans de ser elegits per el sacrifici s´alimentavan amb vegetals com papes, segurament perque venien de families camperoles.Al ser el.legits tenien una dieta especial durant l` any anterior al sacrifici.
La dieta de la doncella per exemple a tenir un canvi incluent el blat de moro un menjar de l`elit i proteina seguramen de la Charki la carn seca de llama. Els isotops han demostat que en els 3 o 4 mesos previs al sacrifici van fer la perigrinacio des des Cuzco al Llullaillaco on eran rebuts en els pobles.
Encara que no se sap com van morir els nens abans de morir se els va donar chicha (Beguda alcoholica de blat de moro) i folles de coca per el mal d´alçada , ( No cal oblidar que el Llullaillaco es la setena o viutena muntanya mes alta d`Amèrica) i tambe per anestesiar-los abans de morir.
Els ultims estudis cientifícs de la doctora Angelique Corthals del col.legi Johm Jay i la universitat de Nova York utilitzan la proteómica es centra en la proteina en lloc de l`ADN per perfilar la resposta del sistema immunologic a partir de mostres degragades de fa 500 anys .
L`equip va netejar els llavis de dos momies i es van comporar amb les protines que estan a gran bases de dades del genoma huma .Ells van trobar que el perfil de proteines de la "Doncella" va ser similar a la dels pacients cronics de infecció respiratoria i l`analisi de l`ADN va demostrar la presencia de bacteris patogens
segurament del genere Mycobacterium, responsable d`` infeccions de vies respiratories i la tubercolosi.
A mes les radiografies dels pulmons de la donzella va mostrar signes d`infecció en els pulmons en el moment de la seva mort, en l`altre momia la de la niña no s´ ha trobat signes d`infecció respiratoria.


http://maam.culturasalta.gov.ar


 



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada