dijous, 25 d’octubre del 2012

95 ANYS DE LA REVOLUCIÓ RUSSA











        Stalin, Lenin, Kalinin

            Trotsky, Lenin, Kamenev
























La revolucio russa del 1917  fou un procés polític que culminà  amb l`estiblement d`una república que substitui el règim tsarista anterior i que porta al 1922 a la creació de l`Unio Soviètica.

La revolució es divideix en dos parts , la primera la de febrer én que es derroca el règim autocratic del tsar Nicolas II i on s´estableix una república de caràcter liberal liderada pels partits burgesos i socialistes liderada per Kerensky .

La segona la revolució d`Octubre (Cal dir que segons el calendari julià era el 25 d`Octubre , segons el calendari actual el gregorià era el 7 de novembre) fou una revolució de tipus socialista en els quals els soviets (Assamblees de camperols, obrers i soldats) controlats per el partit bolxevic controlen el poder , i on els camperols col.lectivitzen la terra i la redistribueixen.

Les idees estan basades en el marxisme que afirma que la societat capitalista ha de ser substuituida per una societat sense classes i on serà eliminada la propietat privada per deixar pas a la propietat col.lectiva , en definitiva per una dictadura deel proletariat.

Les causes de la revolució russa ja cal buscar-les al 1905 . un anticip del que seria la del 1917, a nivell polític la població odiava el règim autocàtic del tsar Nicolas II .La participació de la guerra encara va fer que el poble patis més amb 15 milions d´homes al front l´indústria, el camp es van resintir , amb els  camperols que van emigrar a les ciutats , tot va propiciar a la revolució.

El 1918 Lenin com cap d´Estat va ordenar la tornada de la terres als camperols pobres imolt important amb el pacte Brest-Litovsk la retirada de la guerra, amb l`ajuda de Trotski com el responsable d`afers esrangers i el futur mandatari Stalin com comissari de les nacionalitats.
Entre 1918 i 1923 va haver-hi una gran penuria economica i una teriible guerra civíl , finalment el 1922 la creació de l`URSS.




http://ca.wikipedia.org/wiki/Revolució_Russa

http://es.wikipedia.org/wiki/Revolución_rusa

http://fr.wikipedia.org/wiki/Revolution_russe

http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Revolution

http://de.wikipedia.org/wiki/Russische_Revolution

http://it.wikipedia.org/wiki/Rivoluzione_russa

http://pt.wikipedia.org/wiki/Revolucao_Russa

http://nl.wikipedia.org/wiki/Russische_Revolutie



http://www.youtube.com/watch?v=Me7vZ1qes8k    Russian Revolution in Color





















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada