divendres, 5 d’octubre del 2012

EL GEL DE L ` ÀRTIC ES REDUIEX 2012









El gel de l`artic es redueix , el principal indicador del canvi climàtic s´ha reduït en les ultimes setmanes en una mesura que no existeix un model informàtic i pocs científics havien cregut possible.
El centre nacional de gel i neu dels Estats Units va anunciar que el 28 d`agost es va reduir a 4,10 milions de km2 La xifra es 70000 Km2 menys que el minim anterior establert el 2007 i va arrivar dues setmanes abans del minim de l`any sol ser assolit .D`acord amb el NSIDC el 9 de setembre la xifra s´havia reduït n un altre 14% al voltant de 3`5 milions de Km2.
La fosa massiu s´ha produït en condicions climatiques normals amb nomes una forta tempesta d`estiu per accelerar la desentigracio de la capa de gel .Mark Serreze director del NSIDC diu que el gran part del ramat de gel es ara prim gel de principis d`any de l`hivern passat que requereix menys energia per trencar i dispersar el gel de diversos anys. Hem entrat en un nou regim diu " El gel del mar es troba en mal estat de salut com la primavera que gran part d`ella no pot sobreviure a la temporada d`estiu de fusió encara sense reforços de clima extrem.Els models computacionals que simulan la manera que el gel respondrà a un projecte que l`escalfament climatic de l`artic sera estacionalment lliure de gel entre el 2040 i el final de segle.
Pero la tendència a la baixa observada en la coberta del gel mari suggereix que el gel marí de l`estiu podria desapareixer el 2030 cosa que cap dels models utilitzats per al proper informe del panell intergovernamental sobre el canvi climatic s`acosta a aquesta previsió L`oceà àrtic ha estat lliure del gel en una data tan recent com fa 8000-6500 anys durant un periode conegut com el Maxim termic de l`Holocè l`àrtic va estar lliure de gel sense cap extinció massiva d`animals.


Aquest any el record del gel mari fos pot presegiar un dur hivern en algunes parts d`Europa i Amèrica del nord. Investigacions recents encara sensa determinar suggereixen una connexió entre l`Artic de finals d`estiu del gel mari i l`ubicacio de les arees d`alta pressio atmosferica i baixant sobre l`Atlàntic nord .Les altes baixes podien romandre relativament fixes durant setmanes donant forma a les tempestes i els patrons climàtics estacionals com un fred prolongat.

Ralf Jaiser un científic del clima de l`institut Alfred Wegener per la investigació polar i marina de Potsdam d`Alemania va trobar una correlació significativa entre el 1989-2011 i les dades meteorològiques de l`Artic de finals del gel mari i les anomalies de pressió atmosfèrica en unes condicions per un hivern fred.

El seu raonament es que l`Oceà Artic llança calor a l`atmosfera i debilita els vents de l`oest dominants a l`hemisferi nord .Aquests vents normalment escombrant el vent càlid i humit de l`Atlàntic fins a l`Oest d`Europa , el seu debilitament deixa a Europa mes propensa el fred persistent.
Segons Judith Curry investigadora del clima a l`institut tecnologic d`Atlanta (USA) els seus impactes seran més evidents a la tardor un cop que la congelacio esta en marxa i veiem com els patrons de circulació han influït en la distribució geogràfica del gel mari .També afirma que pot esperar-se un hivern cobert de fred i neu a les latituds mitjanes i altes de l` hemisferi nord.



www.nature.com/earth  14 setembre
 

www.nature.com/news/ice-loss-shifts-arctic-cycles-1.11387

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada