divendres, 5 d’octubre del 2012

LAS GLACERES DE L`HIMALÀIA










                    Glacera Zhongrongbu de l`Everest 1968 i 2007




L`altiplà del Tibet i els seus voltant contenen el major numero de glaceres fora de les regions polars .
Aquestes glaceres estan a la capçalera de molt rius importantsi son en gran mesura la contracció important.que afecta a gran rius com l`Indus.
Els riscos geologics potencials de merit d` un estudi complet sobre la situacio de les glaceres en l`altiplà del Tibet i el seus voltants . L`informe sobre l`estat d les glaceres en els darrers 30 anys investigant el retroces de les glaceres concretament de 82, la reduccio d`area de 7090 glaceres  i el canvi de massa de 15 glaceres.
Les diferencies son sistemàtiques en l`estat de les glaceres son evidents d` una a l` altra amb la contraccio mes intensa a l`Himalaia (Excepte el Karakorum) es caracteritza per la major reducció en la longitus de les glaceres i el balanç de massa es mes negatiu.La contracció disminuix des de l`Himalàia fins a l`interior del continent i és més petit en el Pamir Oriental , caracteritzat per el menor retroces en les glaceres, la reduccio de l`area i el positiu balanç de massa.
A mes l` augment de temperatura, la disminucio de les precipitacions a la serralada de l` Himalaia i les precipitacions en augment al Pamir (Monso de l`India a l` estiu) aquesta acompanyada de diferents patrons de circulació atmosfèrica es probablement la causa d`aquests diferències sistemàtiques.


www.nature.com/nclimate/journal/vaop/ncurrent/full/nclimate1580.html


http://ca.wikipedia.org/wiki/Altiplà_del_Tibet

http://en.wikipedia.org/wiki/Tibetan_Plateau
 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada