dimecres, 24 d’octubre del 2012

EL TRESOR D`ILIRIA


 



                                                     Representació del rei Ballaios


             Una ceràmica amb la figura del deu Medaurus adorat a Rhizon


             La badia de Krotor (Montenegro)






L`antiga ciutat de Rhizon (Actual Risan a Montenegro) va ser un bastió d`Iliria que va funcionar com un centre de comerç amb exit ocupant una posicio protegida a la badia de Krotos a l`Adriàtic.
Rhizon era també un centre politic d`Iliria i va se aquí que Teuta la reina de la tribu Ardiaei va establir la capital.Després de fracassar les negociacions entre Teuta i els romans que demanaven que poses fi a la pirateria a l`Adriatic la primera guerra Ilirian va sclatar al 229 a.c.No obstant això els iliris no podian resistir el poder de Roma i la guerra era un assumpte de vida corta.
No se sap molta cosa ja que hi ha pocs documents que parlin de Rhizon..L`any 201o va començar les excavacions per part de la universitat de Varsovia (Polonia) , a mesura que els arquèologs estaven excavant a l`interior d`una cas hel.lenistica van trobar un tresor de monedes molt gran que estava en un vas de ceràmica..Aquest tresor contenia 4600 monedes de bronze que han estat datades del segle III b.c .El vas va ser trobat sota una capa cremada i amb datacions de radiocarboni podia estat datada a la primera guerra d`Iliria al 230-229 b.c
El segle XIX Arthur Evans va excava Rhizon i va trobar una serie de monedes que representa un cap d`home i amb les paraules "Rei Ballaios" , altre costat havia una representacio d`Artemisa .
Evans creia que va viure al segle II b.c ara els arqueoloegs polonesos creuen que es del segle III a.c.Tambe han trobat un segon tresor de monedes de 100 monedes en una casa d`Aglaos que era d`un fuster grec ric, algunes monedes portaven la imatge de Ballaios.Tambe l`equip polones ha pogut traçar les parets del segle I-IV b.c.El primer asentament es creu que es del segle VII b.c .
Aquests capes anterior contenian un garn capa d`artefectes , amb la quantitat de peces de vaixella de ceramica com gots importats  hel.lenistics , ceramica de la Campania (Sur d`Italia) d`Atica o Corint , o per exemple un gottus recipient per oli i les especies liquides fabricat a l`Apul.lia al segle IV o III b.c. Les futures excavaciones donaren mes llum sobre l`antiga ciutat de Rhizon.


www.pasthorizonspr.com/index.php/archives/09/2012/coin-hoards-and-pottery-bring-new-insights-to-an-ancient-illyrian-stronghold






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada