divendres, 20 de juliol de 2012

ARQUEOLOGIA AL MEDITERRANI ORIENTAL

El sarcòfag de les costes del sud de Turquia

Antalya (Turquia)

Ruines del port de Beirut?

Activistes protstant en contra de la desrucció del "Port" de Beirut

La ciutadella de Beirut

                                   El port de Beirut

                              Port antic Fenici

                                Troballes arqueològiques de Sidó


                            Port de Sidó (Liban)

                                Moll antic de Sant Joan d´Acre (Akro)                                  Port de Sant Joan d´Acre
                  
                            Mosaic de l`església de Galilea segles IV i V


Els arqueòlegs amb el mosaic de la sinagoga d' Israel

L`escola de bussieg de Hakan Gulec es va trobar amb la sorpresa que no van pescar peix sinó un sarcòfag roma prop d´Antalya al sud de Turquia .Despres el van portar a terra on els va ensenyar al sorpresos funcionaris del  museu d´Antalya . El sarcòfag està adornat amb caps de Medusa , amorets que sostenen garlandes i dones ballant en els cantons.Segons Yasir Yildiz el director del museu potser que el sarcofag sigui de l` escola d´escultura de mes al nord d´Aphrodisias que va produir escultures per tot l` imperi romà
 
                                       

Els creuats van deixar la seva petjada a Beirut on van passar 17 civilitzacions i on els creuats van construit la ciutadella del segles X i XI , va ser trobada per casualitat a finals de l` any 2011 quan es volia contruir una platja publica .Segons el responsable de les excavacions de la direccio de antiguitats del Liban Asad Saif  "La ciutadela dominaba el front maritim , el port i el seu emplaçament constituiex una protecció natural.
Sobre el terreny es pot apreciar els restes del mur de pedre amb inscripcions , columnes i dos torres .
Consruida en pedra caliça la fortificacio estav limitada per l` oest per un petit riu que feia de fos natural i pel l`est per una torre i per el nord per el mar en front havia un glacis era un lloc molt estrategic.
Tambe es van trobar restes de l` epoca romana quan es va contruir una sala forificada on els blocs de pedra dels murs s´ alternen amb les columnes. Mes tard els otomans van secar i crear un terraple en el front mari per crear un nou sistema portuari , on podia haver un pont elavadis.


Menys sort ha tingut l` antic port de Beirut? on les seves ruines s´ havien datat del 500 a.c ha estat practicament destruit al rebre del ministeri de cultura del Liban el permis per construir tres gratacels .
Segons els arqueolegs tenia estructura romanes aixi com areniscas de gran tamany que formava part d`un  temple . Ara el lloc que defendia la UNESCO , activistes per el patrimoni històric i arqueòlegs ha estat casi destruit.
Segons un informe del Dr Ralph Pederson de la universitat de Marburg despres d´una extensio investigacio soste que no hi ha res que connecti el lloc als vaixells i construccio naval.
Les trinxeres no podrian haver funcionar per lliscar vaixells amunt i avall , ni poden haver funcionat per l`emmagatzematge o el mantinement del vaixell..No hi ha caracteristiques aparent relacionats als vaixells maritims o les coses dins del lloc , ni tampoc s`` ajusten a les  construccions teoriques actuals i el coneixement de les instal.lacions dels vaixells en el mon antic.Pederson va fer la investigacio de Torres inmobiliaries Venus.
El projecte va quedar suspes en 2011 quan el ministre Salim Wardy va negar la construccio , ara el 2012 l`` actual Gaby Layyoun va derogar aquest decret i ha permes la construccio de les torres.
Els arqueolegs i activistes diuen que encara que no sigui l` antic port cal conservar el jacimient arqueologic.Sido : (Liban) Les excavacions fetes per una delegació del museu britanic en el seu 14 any han desenterrat les antiguetats mes importants .Al mateix temps es prepara la construcció d`un museu per setembre.
Les excavacions van començar el 1998 i s´han descobert artefectes de l`` edat de bronze del 3000 b.c fins a l`edat de ferro del 1200 al 500 b.c.
Entre els descubimients hi ha un tipus d´ arquitectura fenicia que no es troba al Liban que consta de pedres talledes per la construcció de parets o pisos.Tambe s´ han trobat 50 amfores i un gerro àtic impressionant que representa dos genets que van a la guerra amb tuniques blanques i portant lllançes.
Hi ha la troballa de 122 tombes del segon mil.leni b.c i un segell cilindric mesopotàmic que servia per posar imatges en la superficie del deu de l`aigua i la deessa Lama.
Els arquoloegs van trobar l`evidencia que els refugus van ser construits en el moment de l`enterrament i que els aliments com les llenties , faves o cigrons eran consumides.
Al mateix temps s´ ha trobat una plataforma del 1600 b.c d`un temple contruit per cerimónies f´únebres .
També hi ha una moneda que representa Europa una dona fenicia raptada per Zeus.
Segons Claude Soumit Serhal el cap de la delegació del museu britànic al Liban , hi haura una millor comprensió de l´ história de 6000 anys de Sidó.


Un antic port on els vaixells de guerra podien haver atracat fa 2300 anys ha estat descobert a la ciutat de Sant Joan d`Acre a Israel.El port es el mes gran que s´ ha trobat des de el periode hel.lenístic .
Segons la AAI (Autoritat d´Antiguitats d´Israel s´ han trobat grans pedres d´ amarratge incorporades al moll eran utilitzats pels vaixells de vela .
Les excavacions també van descobrir pedres ensorredes que segurament pertenyian als grans edificis que van ser repartides en decenes de metres.Segons Kobi Sharvit cap de la unitat d´ arqueologia marina "El que sorgeix d` aquestes troballes es una imatge clara i sistematica de la destruccio de les instalacions portuaries
L` excavaci´´o continuara en les seccions del port que se estenen al mar.Els arqueòlegs intentan aclarir si ha una connexio entre la destruccio del port i l` aixecament asmoneo del 167 a.c o la destruccio causada por Ptolomeo al 312 a.c o algun altre esdiveniment.Les parts del moll continuen per sota de la paret de la ciutat otomana , pero a millor no se podra excavar.Tambe s´ han trobat gots , objectes metal.lics i molt fragments d` atuells de  ceràmica que provenien de Rodes , Knidos o Kos S´ha descobert una sinagoga dels finals del periode roma dels segles IV i V en les excavacions
arqueologiques d´Huqoq en Galilea (Israel).Les excavaciones estan sent portades per Jodi Magness de la universitat de Carolina del Nord i per David Amit i Shua Kisilevitz de l`AAI (Israel) i la universitat de Brigham Young , la universitat d´Oklahoma i la universitat de Toronto .
El mosaic esta compost per petits cubs de pedra coloreats de la major calitat .Hi ha una escena de Samso posan les antortxes entre les cues de les guineus (Com diu el llibre del jutges 15) . En una altre part del mosaic hi ha dos rostros humans (segurament dones) que sostenen un medalló circular amb una inscripcio hebrea que es refereix als que tenen premi a les seves obres bones .
Segons Magness aquest descobriment es molt significatiu perque hi ha poques sinagoges del final del periode roma i que estigin decorades amb escenes bibliques i nomes altres dos tenen escenes amb Sanso.


www.archaeologica.org/NewsPage.htm  1 Juliol (Port de Beirut?)
                                                                                     4 Juliol (Sido i Sinagoga)
                                                                                     8 Juliol (Antalya)
                                                                                   17 Juliol (Acre)
   

http://studyabroad.unc.edu/programs.cfm?pk=2081  Mosaic Sinagoga